genel

Memura ve emekliye seyyanen zam! Herkes bu haberi bekeliyordu sonunda gerçek oluyor...

Memur ve memur emeklisine büyük zam müjdesi! Hem memur maaşlarında ve hem de emekli ayıklarında artış olacak. Kuruşu kuruşuna hesaplandı, detaylar ortaya çıktı, seyyanen düzenleme de olabilir. Yılın ilk ilk 4 ayının enflasyon rakamları belli oldu. Emekli ve memur maaşları için zam beklentisi yüzde 30’un üzerine çıktı. En düşük memur maaşı 6400 liraya kadar çıkacak. Asgari ücret ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Zam oranı ilk kez açıklandı.

Abone Ol

Memur ve memur emeklileri ilki Ocak ayında, ikincisi Temmuz ayında olmak üzere iki kez zam alıyor. Yıl sonunda verilen yüzde 7.5 enflasyon farkı yılın ilk 4 ayında geçildi. Memur ve memur emeklisi Temmuz ayında enflasyon farkı oranında zam alacak. Henüz Mayıs ve Haziran ayı enflasyon oranları belli olmamasına rağmen, şimdiden 24,2 enflasyon farkı oluştu. Gelecek iki ayda enflasyon yüzde 5-6 seviyesinde kalsa dahi 6 aylık TÜFE yüzde 30'a ulaşacak.

Bu gelişmeler yaşanırken, Sosyal Güvenlik Uzmanı Muhammed Bayram “Temmuz ayında netleşecek olan 6 aylık enflasyon farkı nasıl hesaplanacak?” sorusuna detaylarıyla cevap verdi. Nisan ayı verilerinin yüzde 31. 71 olarak açıklandığını hatırlatan Bayram, “Mayıs ve haziran ayında arasında enflasyon oranı sıfır dahi çıksa memur ve memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 31.71 oranında zam farkı alacaklar” dedi.

“Bunu birkaç bölüme ayırmamız gerekiyor” diyen Bayram, şu ifadeleri kullandı: “Memurlar için toplu iş sözleşmeleri var. 2022 yılında belirlenen bu tutar yüzde 7,5 artı enflasyon farkıydı, yılın ikinci yarısı yani temmuzda uygulanacak fark ise yüzde 7 artı enflasyon farkıydı. Yine aynı şekilde SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ise direkt enflasyon farkı ne ise o yansıtılıyordu. Şu anda 4200 lira olan en düşük memur maaşı 6400’lere, 6200 lira olarak hesaplanan memur maaşlara 8200’lere kadar çıkacak. Bu nisan verilerine göre... Eğer mayıs ile haziran ayları da buna eklenirse, toplamda yüzde 40’a varan bir artış olacak.”

Bakan Bilgin’in açıklamasını hatırlatan Bayram, “Burada seyyanen zam verilmesi de gündemde. Yani memur ve memur emeklilerine yüzde 40’lık artış cebimizde bunun haricinde de seyyanen zam yüzde 2,5’luk bir artışla birlikte aslında çok ciddi bir maaş artışı olacak” dedi.

Bayram, şunları söyledi: “Yani şu anda 6200 lira alan bir memur, 8 bin 800’lere kadar artacak. Yalnız bu memur, SGK ve Bağ-Kur için gerçekten tatmin edici bir artış olmamakla birlikte yine de enflasyonu dizginleyecek bğir tutardır.

Asgari ücretle ilgili de değerlendirme yapan uzman, 4253 liranın en az 5500 liraya çıkması bekleniyor. Hem işçi hem de işveren nezdinde böyle bir beklenti var.”

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI YILDA 2 KEZ BELİRLENİYOR Türkiye milyonlar SSK, Bağ-Kur, memur emeklisi ve memur maaşları 6 aylık dilimler halinde yılda 2 kez zam alıyor. Enflasyon endeksli yapılan emekli ve memur zammı sayesinde, hiç kimseye enflasyonun altında maaş zammı verilmiyor.

6 AYLIK ENFLASYON RAKAMLARI EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARI İÇİN DİREKT BELİRLEYİCİ ETMEN SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları her yıl direkt 6 aylık enflasyon kadar iki kez artış yaşarken, memur ve memur emeklileri de yine yılda iki kez enflasyon farkı toplu sözleşme zammı alıyor.