genel

Memur ve emeklilere 2023 yılında gelecek zam miktarı kalem kalem hesaplandı! 2023 yılındaki yeni maaşlar...

2023 yılına sayılı günler kala memur ve emeklilerin gözü maaşlara yapılacak zam miktarına yönelirken dün Cumhurbaşkanı Erdoğan memur ve emeklilere yapılacak zam miktarı ile ilgili sinyali verdi. Peki, 2023 yılında zam miktarları ne kadar olacak? Tüm detaylar haberimizde.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı dün verdiği demeçte memur ve emeklilere yapılacak zam ile ilgili şu sözleri kullandı: "Geçtiğimiz haftalarda kamu görevlilerinin ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine kadar anlayışla çözüme kavuşturduk. Memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranlarını da bu şekilde tespit edeceğiz." bu sözlerin ardından memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam ile ilgili tek tek hesaplamalar yapıldı. İşte, kalem kalem yeni maaşlar...

Uzun zamandır memur ve emeklilere yapılacak zamlarda refah payının da göz önünde bulundurulacağı belirtiliyor.

Ayrıca Memur ve memur emeklileri açısından toplu sözleşme kuralları geçerli, işçi ve Bağ-kur emeklileri açısından 6 aylık TÜFE dikkate alınırken enflasyon verileri de hesaplamalara katılıyor.

Uzmanlara göre yüzde 54.66’lık artışın emekli aylıklarına da etkisinin olması beklenirken TÜFE’nin üzerinde bir emekli aylığı artış oranı olacağı yönünde bir kanaat bildiriyor.

Emekli maaş için düşünülen rakam ise şu şekilde; 2022 yılında yapılan son zam ile birlikte en düşük emekli maaş tabanı 3500 TL olurken 2023 yılında en düşük emekli maaş miktarının 4500 TL olması bekleniyor.

TÜİK tarafından açıklanan aralık ayı enflasyon verileri ile emekli maaş zammında 5 aylık oran netlik kazandı. 2023 yılının ilk ayı olan Ocak ayında 6 aylık oran ile emeklilerin alacağı zam oranı kesinleşecek. Peki, "2023 ocak emekli maaş zammı ne kadar, yüzde kaç olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Kabine Toplantısı sonrası dikkat çeken bir açıklamada bulunmuştu.

''Yıllık enflasyonun birkaç ay içinde yüzde 40'lı rakamlara ineceği ortada iken hala etiketlerin başka hesaplarla belirlenmesi doğru değildir. Asgari ücret, memur ve emekli maaşları başta olmak üzere çalışanların refah seviyelerindeki gerilemeyi telafi etme yönündeki gayretlerimizin enflasyon maskesi arkasına sığınan haramzadeler tarafından akamete uğramasını izleyemeyiz.''

Bu sözlerden hareketle birçok uzmanın ortak olarak düşündüğü zam oranı SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Temmuz ayından itibaren 5 aylık enflasyon artış oranına göre en az yüzde 14,04'lük zam geleceği yönünde. Kesin zam tutarı ise Ocak ayında Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla belli olacakken memur emeklilerine ise bu tabloya göre en az 15,11 zam yapılacağı belirtiliyor.

Enflasyon olasılıklarına göre ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yapılacak artış oranları şöyle olacak:Yıllık enflasyon Maaş artışı Yüzde 65,2 Yüzde 16,05 Yüzde 70,5 Yüzde 19,75 Yüzde 73,7 Yüzde 22,03 Yüzde 78,6 Yüzde 25,45

Memur Zammı Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 66.80 oldu. Bu beklenti gerçekleşirse zam oranı yüzde 18.27 olacak. Böylece en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan 10 bin 768 liraya, en düşük memur emeklisi maaşı 6 bin 78 liradan 7 bin 188 liraya çıkacak. Yıl içinde biri ocak diğeri de temmuz olmak üzere iki farklı dönemde zam alan emekliler ve memurların alacakları net maaş zammı 3 Ocak'ta açıklanacak aralık ayı enflasyon verisiyle belli olacak.