genel

Zamlı memur ve emekli maaşları ne kadar ? 2022 zamlı maaşlar

Memur maaş zammı ne kadar olacak ? emekli memur zamlı maaşı ne kadar olacak? Memur maaşları ile ilgili Numan Kurtulmuş açıklaması...

Abone Ol

Memur ve emekliye zam oranı için kritik sürece girildi. Memur ve emekli maaşına ne kadar zam yapılacağı, aralık enflasyon rakamlarının açıklanmasının akabinde duyurulacak. Memur ve memur emeklisi maaşlarına enflasyon söz konusu zamların üzerine çıkarsa, fark da eklenecek. Kasım ayı rakamları baz alındığında memurlar ve memur emeklileri 7,47 enflasyon farkı zammı alabilecek. Öte yandan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamada, 'Tüm memur ve emeklilerin maaşlarını yüzde 30-35 seviyelerinde artırma kararı aldık.' dedi.

MEMUR ZAMMI NE KADAR OLACAK? Aylık enflasyon son 5 ayda sırasıyla yüzde 1.80, 1.12, 1.25, 2.39 ve 3.51 artmış. Toplamı yüzde 10.07 yapıyor. Bu rakamlara göre enflasyon farkı yüzde 7'nin üzerinde oluyor. Kasım ayı rakamları baz alındığında memurlar ve memur emeklileri, yüzde 7,47 enflasyon farkı zammı alabilecek. Aralık enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarına uygulanacak olan zam oranı da belli olacak. Posta'nın haberine göre, milyonlarca memur ve memur emeklisinin toplu sözleşme zammı ağustosta belli olmuştu. Buna göre; 2022 yılı için yüzde 5+7, 2023 yılı için ise yüzde 8+6 olmak üzere maaşlarda iki yıl süresince kümülatif yüzde 28.62’lik bir artış olacak. Her 6 ayda bir Enflasyon söz konusu zamların üzerine çıkarsa, fark da eklenecek. Buna ilave olarak sendikalı yaklaşık 2 milyon memura 400 liralık da toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek.

EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK? Milliyet Yazarı Cem Kılıç, ‘Gelen son verilere göre; memurlar ve memur emeklileri şimdiden yıl sonu için yüzde 7,47 enflasyon farkı zammı oluştu. Yeni yılda ise aylıklarda yüzde 8'lik bir zam farkının oluşabileceğini söyleyebiliriz.’ dedi.

EN AZ 3.669 LİRAYA ÇIKACAK Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 14’ten yüzde 18.4’e çıkarmıştı. Bu da memur ve memur emeklisi için yıl sonunda yaklaşık yüzde 7 enflasyon farkı oluşabileceği yani toplam zammın yüzde 12 seviyesinde gerçekleşebileceği anlamına geliyor.

Son 2 aylık enflasyon belirleyici olacak. Zam yüzde 12 olursa en düşük memur maaşı 492 lira artışla 4 bin 102 liradan 4 bin 594 liraya çıkacak. En düşük memur emekli maaşı da 3 bin 276 liradan 3 bin 669 liraya yükselecek.