genel

Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Merkez bankası açıkladı

Memur ve emeklilerin gözü kulağı Ocak 2023'te maaşlarına yapılacak zam miktarında. Memurlar toplu sözleşme zammına ek enflasyon farkını da zam olarak maaşlarına alacaklar. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, yıl sonu enflasyonun tahminini yayınlayınca memur ve emeklilerinde ne kadar zam alacakları netleşmiş oldu. Eğer tahmin doğru çıkarsa memur ve emeklilerin yüzde maaşlarına yüzde 16 civarında bir zam yapılacak.

Abone Ol

Memur ve emeklilerin gözü kulağı Ocak 2023'te maaşlarına yapılacak zam miktarında. Memurlar toplu sözleşme zammına ek enflasyon farkını da zam olarak maaşlarına alacaklar. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, yıl sonu enflasyonun tahminini yayınlayınca memur ve emeklilerinde ne kadar zam alacakları netleşmiş oldu.

Hayat maliyetlerinin artması ve enflasyon memur ve emekliyi derinden etkilemeye devam ediyor. Bir çok bağımsız kuruluşun verilerine göre bir çok memur açlık sınırında yaşıyor. Hal böyle olunca memurların maaşlarına hatrı sayılır miktarda zam gelmesi bekleniyor.

Memur ve emekli maaşlarının netleşmesi için son 2 haftalık sürece girildi. 3 Ocak'ta, son enflasyon verisinin açıklanmasıyla birlikte memur maaşları da netleşmiş olacak.Ancak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası şimdiden yıl sonu enflasyon beklentisini kamuoyu ile paylaştı.

Bu paylaşıma göre memur ve emeklilerin ne kadar zam alacağı tahmini de artık yapılabiliyor. Eğer tahmin doğru çıkarsa memur ve emeklilerin yüzde maaşlarına yüzde 16 civarında bir zam yapılacak. Memura refah payı ödemesi yapılmazsa asgari ücret ile memur maaşları yakında aynı olacak.

Emekli ve memur Ocak zammı için yaklaşık 2 hafta kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde emekli ve memur maaşları için sosyal refah düzenlemesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Milyonların en çok merak ettiği iki soru, 'En düşük emekli maaşı ve memur maaşları ne kadar olacak' konuları oldu.

Emekli ve memur maaşları ne zaman açıkanacak? SSK ve Bağ-Kur emeklisi ve memurların yeni maaşları Aralık ayı enflasyon rakamlarının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından duyurulmasının ardından belli olacak. TÜİK'in Aralık ayı enflasyon rakamlarını 3 Ocak Salı günü açıklaması bekleniyor.

Merkez Bankası yeni sonuçları duyurdu Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 44 katılımcıyla gerçekleştirdiği Aralık ayına ilişkin 'Piyasa Katılımcıları Anketi' için yeni sonuçları açıkladı. Buna göre yıl sonu enflasyon oranı beklentisi yüzde 66,80 oldu.

Ek zamların önü açıldı Ocak 2022 sosyal refah düzenlemesi adı altında ek zamların yapılabilmesinin önü açılmıştı. Nitekim o dönemde memur ve memur emeklisi için yüzde 2,5 ek zam yapılmış, en düşük emekli maaşı yüzde 66,6 artışla 1.500 liradan 2.500 liraya çıkarılmıştı.

Temmuz zammı döneminde de SSK ve Bağ-Kur emeklilerin taban aylıklarının refah payı ile artırılması ve memurlar için bir ek zam verildi. En düşük emekli maaşı yüzde 40 artışla 3.500 TL'ye, en düşük memur maaşı ise 9.109 TL yerine resen artışla birlikte 9707 TL oldu. En düşük emekli maaşındaki toplam artış yüzde 133 oldu.

Bununla beraber dul veya yetim aylığı alanlar, bu uygulamadan hisseleri oranında yararlandı. Alt sınır aylık hesaplaması nedeniyle vefat eden sigortalının hesaplanan aylığı en düşük 3.500 TL belirlendi. Buna göre örneğin;

Yüzde 75 hak sahibi dul eş, 3.500 TL'nin yüzde 75'i kadar hak sahibi olarak 2.625 TL maaş aldı. Yüzde 50 hak sahibi dul eş, 3.500 TL'nin yüzde 50'i kadar hak sahibi olarak 1.750 TL maaş aldı. Yüzde 25 hak sahibi yetim çocuk, 3.500 TL'nin yüzde 25'i kadar hak sahibi olarak 875 TL maaş aldı.

Maaş zammı nasıl belirleniyor? SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı Ocak ve Temmuz aylarında yılda 2 kez olmak üzere 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Ocak zammı Temmuz-Aralık dönemindeki, Temmuz zammı ise Ocak-Haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon kadar zam alıyor.