genel

Mart Kapıdan Baktırıp Kazma Kürek Yaktıracak! Soğuk hava dalgası geliyor!

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları yerini yağmur ve kar yağışlarına bırakacak! Detaylar haberimizde...

Abone Ol

2023'ün Mart ayının ilk haftasında hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün son paylaştığı verilere göre bu durum uzun sürmeyecek. Meteoroloji uzmanlarının yorumları haberimizin detaylarında...

Yurdumuzun gelecek haftadan itibaren genelinin parçalı ve çok bulutlu, Ege Bölgesi kıyıları, Doğu Akdeniz, Batı Karadeniz'in doğusu ile Orta Karadeniz'in yağmur ve sağanak yağışlı; Doğu Anadolu'nun doğusunun yağmur ve karla karışık yağmurlu, yükseklerinin kar yağışlı geçeceği ön görülmekte.

Yağışlar, Osmaniye ve Kahramanmaraş çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Coğrafya Bölümü İklim Bilimci Öğretim Üyesi Dr. Okan Bozyurt Mart ayında yaşayacağımız hava durumunu ayrıntılı açıkladı.

Dr. Okan Bozyurt yaptığı açıklamalarda:" Artık yağışlar başladı. Yavaş yavaş sevinmeye başladık. En azından bu yağışlar şu anda iç kesimlerde özellikle etkili olmaya başladı. Kuraklık haritasına baktığımızda da kuraklığın en şiddetli olduğu kesimler ülkemizin iç kısımlarıydı biliyorsunuz.Tabi ki Marmara Bölgesi ve aynı zamanda Akdeniz’i kapsayan bir kısımdı. Şu anda görülen yağışlar da en çok bu bölgelerde görülüyor." dedi.

Peki Mart ayında yağış ne zaman gelecek? Dr. Okan Bozyurt'a göre durum şöyle: “11 Mart’tan itibaren Türkiye’nin batı bölgeleri yeni bir yağışlı sistemin etkisi altına girecek. Halk takviminde 6 Mart’ta toprağa üçüncü cemrenin düştüğü görülüyor. Yani tabiatın yavaş yavaş artık uyanmaya başladığının ilk işaretleri oluyor. Her sene 11 Mart ile 18 Mart arasında havaların değişime uğradığını görüyoruz. Yine bu halk arasındaki büyük inanışa göre 11 Mart’ta koca-karı soğukları başlıyor ve bir hafta sürüyor. Bu sene de yine 11-18 Mart arasında yağışlar etkili olacak." dedi.

Meteoroloji uzmanı diğer senelerdeki gibi bu sene de 11-18 Mart arasının soğuk ve yağış geçeceğini ön görüyor.

Dr. Okan Bozyurt : “Peki hava sıcaklıkları konusunda ne diyebiliriz yarından sonra sıcaklıklar yeniden artacak hatta iç kesimlerde gölgede 15-16 dereceleri bulacak. Ancak 11 Mart’tan sonra hava sıcaklıklarında da bir düşüş bekliyoruz. Şimdilik sistemde bir değişiklik olmazsa eğer 14-15 Mart gibi ülkemize kuzeyden bir soğuk hava girişinin olmasını bekliyoruz. Soğuk havanın bir giriş yapacağını söylerken ülkemizde kuzeyden başlayarak tüm yurtta hava sıcaklıkları azalacak." diyerek soğuk hava dalgasına karşı uyardı.

Peki Deprem bölgesinde hava durumu nasıl olacak?

Dr. Okan Bozyurt deprem bölgesi için şu yorumlarda bulundu: "Deprem bölgesinde cumartesi yağış yok. Pazar gününden itibaren yağışlar yağış tekrar başlıyor. Pazartesi, salı, çarşamba gök gürültülü kuvvetli yağışlar görünüyor. Su baskını yapabilir. Çadır kentlerde yaşam zorlaşabilir. Tedbir alınmalı." dedi.

Cumartesinden pazartesiye ülkenin batısı, pazardan çarşambaya kadar Anadolu genelinde yağışlı hava kütlesi hakim olacak.

Pazartesi ve salı günü de Karadeniz Bölgesi'nin iç kesimleri ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışı da görülebileceği konusunda Dr. Okan Bozyurt uyarılarda bulundu.