genel

Marmara Depremi İçin Kritik Uyarı! Prof. Dr. Şengör'den Türkiye'nin Bağımsızlığını Tehdit Eden Senaryo

Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara Depremiyle ilgili yaptığı açıklamada, olası bir depremin İstanbul'dan Tekirdağ'a kadar büyük yıkıma neden olabileceğini ve Türkiye'nin bağımsızlığını tehlikeye atabileceğini belirtti.

Abone Ol

Bilim insanlarından Marmara depremiyle ilgili art arda açıklamalar gelirken, Prof. Dr. Celal Şengör, Independent Türkçe’ye verdiği röportajda beklenen büyük Marmara depremine dair çarpıcı uyarılarda bulundu.

Şengör'e göre, Marmara Denizi'nde 7,2 ile 7,6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelebilir. Silivri'den başlayıp İzmit'e doğru gelişebileceği gibi, Tekirdağ'a doğru giden bir kol da kırılabilir. Prof. Dr. Şengör, bu büyük depremin İstanbul'u ve Türkiye'nin önemli sanayi bölgelerini etkileyerek Türkiye'nin bağımsızlığını bile tehlikeye atabileceğini vurguladı.

Şengör'ün açıklamalarında öne çıkanlar şu şekilde: "Bizim beklediğimiz 7,2 ile 7,4 arasında bir büyüklük olsa da, aslında 7,6 da olabilir. Çünkü Silivri'den başlayıp İzmit'e doğru gelişebilir ve ardından Tekirdağ'a doğru giden kol da etkilenebilir. Bu tür çift depremler geçmişte yaşandı ve İstanbul'un ciddi zarar gördüğü biliniyor.

1509 depreminde büyük bir tsunami meydana geldi ve Haliç'teki donanma tamamen tahrip oldu. Ne beklediğimizi tam olarak bilemesek de, büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu söyleyebilirim."

"Tekirdağ-İstanbul arasındaki bölüm tamamen gidecek" diyor Şengör ve ekliyor: "Fay Marmara Denizi'nin neredeyse ortasından geçiyor. İstanbul'a yakın bir yerde yeni bir fay daha bulundu, Çınarcık havzasının ortasından geçiyor.

Bu faylardan herhangi birinin kırılması İstanbul'da büyük yıkıma yol açacak, ancak aynı şekilde Tekirdağ da etkilenecek. Tekirdağ ile İstanbul arasındaki bölüm tamamen zarar görecek. İstanbul'un doğusu, İzmit'e kadar olan kısım da etkilenecek.

Bu da demek oluyor ki, Türkiye'nin sanayi bölgesi ciddi şekilde zarar görecek. Marmara'nın güneyi de şiddetle etkilenecek. Bursa Ovası, Balıkesir Ovası gibi alanlar da zarar görecek. İstanbul depremi, Türkiye'nin bağımsızlığını kaybetme riskiyle sonuçlanabilir."

Ayrıca, Şengör Sevr Antlaşması'nın hâlâ gündemde olduğunu belirtiyor: "Sevr Antlaşması'na göre İstanbul'un uluslararası bir şehir olması öngörülüyordu. Bu halen gündemde. İstanbul 1204'te Latinler tarafından yağmalandı ve Avrupa'ya götürülen kutsal emanetler Avrupa'nın kendine güven duymasını sağladı.

İstanbul'un bu büyük önemini fark edenlerin sayısı az. AKP yönetimi bu önemi anlamıyor gibi görünüyor. İstanbul'un nüfusu 1,5 milyonken doğdum, şimdi 20 milyon. Bu şehir bu nüfusu kaldıramaz!"