genel

Kurban Bayramı'nda sindirimi rahatlatmak için ne yapmalı?

Abone Ol

Hem sıcak hava hem de fazla gıda tüketimi bir araya geldiğinde Kurban Bayramı sürecinde fazlaca sindirim problemleri yaşanıyor. Peki, hem fazla miktarda et tüketimi hem de yağlı ve şekerli besinlerin fazlaca yenmesi sonucunda meydana gelen gaz sıkışması, hazımsızlık, kabızlık ve şişkinlik şikayetleri nasıl azaltılır? Gastroenteroloji Uzmanı Prof.Dr. Esin Korkut, Kurban Bayramı'nı rahat geçirmek için yapılması gerekenleri anlattı. Kurban etini yumuşaması için bekletin İlk olarak kurban eti kesildikten hemen sonra tüketiliyor olsa da et yumuşaması için 24 saat buzdolabında dinlendirilmeli. Dinlendirilmiş et hem daha lezzetli olur hem de sindirimi kolaylaşır. Taze et buzdolabında en fazla 1 gün saklanmalı. Uzun süre saklanacak ise yenecek miktar kadar ayrılıp diğer kısmı küçük parçalar halinde derin dondurucuya konulmalı.

Dondurduktan sonra kullanılacak etler oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt kısmında bekletilerek çözdürülmeli. Çözdürülen etler ise hemen kullanılmalı, asla tekrar dondurulmamalı.

Tek bir öğüne çok yüklenmeyin Bayramlarda sofralarımız zengin olmakla birlikte sindirim sistemimizi zorlamamak için tek bir öğüne çok yüklenmek yerine azar azar ve kısa aralıklarla et yemeye çalışılmalı.

Geç saatlerde tüketilen etin sindirimi daha zor olduğundan kırmızı et öğle saatlerinde yenilmeli. Gün içinde birden fazla kez et tüketmek sindirim sistemini olumsuz etkileyebileceğinden ortalama bir insanın günlük 50-100 gram arasında et tüketmesi, beraberinde bol sebze veya tahıl ile yenmesi genel sağlığın korunması açısından önemli.

Et tüketilirken yanında sebze ve salata tüketimi hem lezzet hem de sağlık açısından fayda sağlar. Kırmızı et, demir yönünden çok zengin bir besindir. Et ile birlikte C vitamininden zengin salata tüketmek etteki demir emiliminin artmasını sağlar.

Mangal yerine haşlama ve ızgara tercih edin Etleri kavurma veya kızartma olarak tüketmek etin hem sindirimini zorlaştırır hem de vitamin ve mineral kaybına neden olabilir. Etleri fırınlanmış, ızgara ve haşlama olarak tüketmeye özen göstermek uygundur.

Ayrıca yine vitamin ve mineral kaybı olmaması açısından etler hızlı değil, hafif veya orta sıcaklıkta uzunca süre pişirilmeli. Et iyi bir protein kaynağıdır fakat ekstra olarak yağ ve kolesterol de içerir. Bu yüzden kendi yağında pişirmeye özen gösterilmeli. Ete ekstra yağ eklenmemeli.

Eğer mangal yapılacaksa et yakılmadan pişirilmeli. Kömürün yanmasıyla ortaya çıkan maddelerin ete yapışmasına engel olmak ve ette bulunan yağların yanarak kanserojen maddeye dönüşmesini engellemek için etler kömürden 15 cm uzakta tutulmalı. Sakatatlar kolesterol içeriği açısından yüksek olduğundan dolayı sakatat tüketimi hiçbir zaman abartılmamalı.

Gazlı içecek yerine su ve ayran için Etin sindirimi ile açığa çıkan artık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması için bolca su içmeye dikkat edilmeli. Su tercih edilmesi gereken en sağlıklı sıvı olup ortalama 2-2.5 litre su içmeye özen gösterilmeli.

Öğünlerde çok fazla su tüketimi reflüyü artırabileceğinden, yemekten 2 saat sonra sıvı tüketimi mutlaka artırılmalı. Sindirimi kolaylaştıracak en güzel içecekler su, soda, ayran ve bitki çaylarıdır. Gazlı içeceklerse sindirim sistemini daha da zorlaştıracağı için önerilmiyor.