genel

Kredi, kredi kartı borcu olana büyük fırsat! Ve başladı, siliniyor...

Abone Ol

Türkiye'de milyonlarca kişi merakla bekliyordu ve kabul edildi. Kredi, kredi kartı borcu olanlara iyi haber geldi. Vergi, SGK prim borçları, trafik cezaları, öğrenim kredisi borcu, motorlu taşıtlar vergisi (MTV) kaçak geçiş cezaları, seçim, nüfus, askerlik para cezaları, gümrük vergisi ve para cezaları, belediyelere ödenen emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi, belediyelere olan su ve katı atık ücreti borcu olanlara müjde. Meclis'ten geçti. Borçların gecikme ceza ve faizi siliniyor. Kamu kuruluşlarına olan borçların ilk taksitinin 30 Eylül’e, SGK’ya olan borçların ilk taksitinin ise 31 Ekim 2021 tarihine kadar ödenmesi gerekecek. Borçlar 2’şer ay halinde 18 taksitte ödenebilecek. Kredi, kredi kartı borcu olanların sicilleri de temizleniyor. Başvurular 31 Ağustos'a kadar yapılabilecek İşte tüm detaylar...

Borçlar siliniyor. Milyonlarca vatandaşa müjde. Borçların yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

TAŞITLARA MUAYENE İZNİ Her bir taşıt için motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek. Sabah'tan Eda Işık'ın haberine göre Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun kapsamında yurt dışında öğrenim görenlerin borçlarının da yeniden yapılandırılmasına imkân sağlanacak. Hesaplanan borç, ilgilinin durumu ve ödenmesi gereken meblağ dikkate alınarak azami 5 yıla kadar taksitlendirilebilecek.

6-Matrah ve vergi artırımında ne kadar ödeme yapılacak? Son zamanlardaki yapılandırma kanunlarından farklı olarak bu yasada matrah ve vergi artırımına da yer verildi. Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi matrahlarını artıranlar hakkında, artırım yaptıkları yıllar için vergi incelemesi yapılmayacak veya daha sonra vergi borcu çıkartılmayacak. 2020 matrah artırım oranı yüzde 15’e çekildi. Artırılan matrahtan vergi kesilecek.

SİCİL AFFI GELİYOR Anapara veya taksit ödeme tarihi 20 Mayıs 2021'den önce olup, kullandığı nakdi ve gayri nakdi kredilerinin anapara, faiz veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, 31 Aralık 2022'e kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacak.

2-Hangi dönemi kapsıyor? 30 Nisan 2021 öncesi dönemle ilgili borçlar yapılandırılabilecek. Ancak kapalı alanlarda sigara içme yasağı ile maske ve sokağa çıkma yasağına ilişkin cezalar yapılandırma kapsamında değil.

Kanuna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'na 30 Nisan 2021'e kadar olan bazı borçlar yapılandırılacak.

İşte 10 soruda yapılandırma ile ilgili detaylar... 1-Hangi borçlar dahil? Vergi borçları. SGK prim borçları. Trafik cezaları. Öğrenim kredisi borçları. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu Kaçak geçiş cezaları. Seçim, nüfus, askerlik para cezaları. Gümrük Vergisi ve para cezaları. Belediyelere ödenen emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi borcu. Belediyelere olan su ve katı atık ücreti borçları. Odalara olan borçlar.

8-Bağkur’lu emekli olabilir mi? Geçmiş dönem prim borçlarını veya dondurduğu prim borçlarını ihya ederek peşin ödeyen Bağkur’lular prim gün süresi, yaş ve sigortalılık süresi yeterli olursa hemen emekli olacak.

5-Ne kadarlık bir avantaj var? Borçların gecikme ceza ve faizi silinecek. Buna enflasyon farkı eklenecek. Borç peşin ödenirse eklenen enflasyon farkının yüzde 90’ı silinecek. Taksitte ise çok cüzi (aylık yüzde 0.35) bir vade farkı yansıtılacak. İlk 2 taksiti ödemeyen hakkını kaybedecek.

3-Başvuru süresi ne kadar? Matrah ve vergi artırımı ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları hariç olmak üzere devlete olan vergi ve prim borçları için yapılandırma başvuruları 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılabilecek.

4-İlk taksit ne zaman ödenecek? Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, il özel idareleri ve belediyelere ödenecek borçların ilk taksitinin 30 Eylül’e, SGK’ya olan borçların ilk taksitinin ise 31 Ekim 2021 tarihine kadar ödenmesi gerekecek. Peşin ödemeler ilk taksit ödeme süresinde yapılacak. Borçlar 2’şer ay halinde 18 taksitte ödenebilecek.

7-Trafik ceza borcunu yapılandıranın avantajı ne? 30 Nisan öncesi trafik cezalarının borçlarının gecikme faizi silinecek ve enflasyon farkı eklenecek. Bu borç peşin ödenirse trafik cezasında yüzde 25 indirim de yapılacak.

9-GSS prim borçlarında nasıl bir kolaylık var? 30 Nisan 2021 öncesi döneme ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcunun anaparasını bu yılın sonuna kadar ödeyenlerin gecikme faiz ve cezaları silinecek. Daha önce hiç gelir testi yaptırmamış olanlar, kanunun yayımlanacağı tarihten itibaren 30 Kasım’a kadar gelir testi yaptırabilecek. Gelir testinde hane içindeki kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3’te 1’inden az çıkanların prim borçları silinecek.

10-Borcunu zamanında ödemeyen kara listeden kurtulacak mı? Düzenlemeye göre; karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyen kişilerin yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlar dikkate alınmayacak. (Posta)