genel

Kolesterolü dengeliyor, kalbi koruyor! İşte cevizin sağlığa faydaları

Ceviz hayatımızın birçok yerinde karşımıza çıkan en lezzetli yağlı tohumlar arasında yer alan fakat lezzetli olduğu kadar da sağlığımızı destekleyici etkilere sahip, hep birlikte cevizin neden bu kadar önemli olduğunu inceleyelim... Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın cevizin faydalarını anlattı.

Abone Ol

- Omega-3 açısından en zengin yemiş olarak kabul edilir. Yüksek Omega-3 alımının, kalp-damar hastalıkları riskini azalttığı belirlenmiştir.

- Ceviz düzenli tüketildiğinde kolesterolü dengeler, kalp-damar sağlığını destekler.

- Ceviz tokluk hissi yaratarak kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur.

- Cevizin bağışıklık sistemini güçlendirir. Cildin uzun süre parlamasını sağlar ve ciltte kırışıklık oluşumunu önler. Birçok kozmetik firması cilt ürünlerinde cevizden yararlanmaktadır.

- En güçlü antioksidan olarak kabul edilen melatonin, bireylerin rahat uyumasına ve rahatlamasına yardımcı olur. Ceviz, melatonin için iyi bir kaynak olarak kabul edilir. Melatonin içeriği sebebiyle, hücre yenilenmesinde ve yaşlanmanın geciktirilmesinde de etkilidir.

- Ceviz, optimum kemik sağlığını korumak için gerekli olan bakır ve fosfor içerir. Cevizde bulunan esansiyel yağ asitleri vücudun kemik sağlığını destekler.

- Sağlıklı bir beslenme düzeninde kanseri önleyici bir seçenek olarak yer almalıdır.

- Cevizde bulunan çinko, selenyum, magnezyum gibi önemli minareler bağışıklık ve sinir sistemimiz açısından oldukça faydalıdır. Yapılan araştırmalarda İlerleyen yaşlarda alzheimer riskini azalttığı ortaya çıkmıştır.

Cevizin bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Fakat tüketim miktarında aşırıya kaçarsanız kalorisi yüksek olduğu için kilo alımına sebebiyet verebilir. Yağ oranı yüksek olduğu için yine aşırı tüketiminde ishal problemine yol açabilir.

Sağlığımızı korumak amacıyla her gün 2 tam ceviz (ister yaş ister kuru ceviz olarak) tüketilmesinde sakınca yoktur. Enerji içeriği yüksek bir besin olduğu için tüketim miktarlarında aşırıya kaçmamak gereklidir. Cevizi ister sabah kahvaltılarınıza ister ara öğününüzde yoğurdunuzun içine isterseniz de ana öğünlerinizde salatanıza koyarak rahatlıkla tüketebilirsiniz.