genel

Kış meyvesi ayvanın 10 faydası

Abone Ol

Artık kış kapımızda... Kışın soğuğundan ve hastalıklarından korunmak için kış meyvelerinde yararlanmamız gerekiyor. İşte mis kokulu ayvanın hiç bilmediğiniz yönleri.

KİLO KAYBINA YARDIMCI Ayva düşük kaloriye, düşük tuz ve yağ içeriğine sahiptir. Ayrıca diyet lif açsından ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Ayvayı haşlayıp ya da buharda pişirerek lezzetli tatlılar hazırlayabilirsiniz. Düşük kalorili yoğurda ekleyerek lezzetli ve sağlıklı ara öğünler elde edebilirsiniz.

Ayva çekirdeklerini kaynatıp süzün. Elde ettiğiniz suyu nefes kokusu için, boğazı yumuşatmak için ve mide ülserleri için kullanabilirsiniz. Ayrıca cildinizi nemlendirmek ve siyah noktaları gidermek için de kullanabilirsiniz. Bununla birlikte kış aylarında ayva tüketmek grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucudur.

SİNDİRİM SİSTEMİNİZ İÇİN FAYDALIDIR Yüksek lif içeriği sayesinde gastrit, ülser, gaz problemi ve ishal gibi sindirim sistemi hastalıkları için birebirdir. Ayva çekirdeğinden elde edilen jel, et ve peynir gibi proteince zengin gıdalar ile birlikte tüketildiğinde, gıdalardaki proteinin daha iyi emilmesini sağlamaktadır.

KANSERLE SAVAŞIR Fenolik olarak bilinen antioksidanlarca zengin bir meyvedir. Bu bileşikler sayesinde kansere neden olan serbest radikalleri hızlıca temizler.

KALP SAĞLINI KORUR Ayva suda çözülmeyen diyet lif olarak bilinen pektince zengindir. Pektin kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Bu sayede kalp damar sağlığını korur. Ayvadaki potasyum ise tansiyonu düşürmeye yardımcıdır ve içerdiği C vitamini kardiyovasküler hastalıklardan korur.

ANEMİYE İYİ GELİR Ayvadaki yüksek demir içeriği anemi problemi yaşaya kişilerin tüketebileceği en iyi meyvedir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUR Yüksek C vitamini içeriği hem bağışıklık sistemini destekler hem de yaşlanmaya karşı vücudu korur.

YÜKSEK ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ Diğer meyveler gibi ayva da antioksidanca zengindir. Bu sayede serbest radikallerle savaşarak kansere karşı vücudu korur. Kalp damar hastalıklarına, yaşlanmaya ve sindirim sistemi hastalıklarına karşı savaşır. Cildi nemlendirir ve yaşlanmaya karşı korur.

AYVANIN SOLUNUM YOLLARINA FAYDALARI Ayva suyundan içerek solunum yollarını rahatlatır. Solunum yolları problemlerinde astımı iyileştirerek anemi rahatsızlığına da iyi gelmektedir. Hastalıkların artmasını önleyen ayva ihmal etmeden tüketildiğinde karaciğer yetmezliği, dizanteri ve tüberküloz gibi hastalıklarda şifa kaynağıdır.

AYVA YEMEK SAKİNLEŞTİRİR Zihin sağlığını korumada etkin bir güce sahip olan ayva kişinin stresini alarak daha sakin olmasına katkı sağlar. Antioksidan açısından zengin olan ayva zihinsel yorgunluğun giderilmesinde etkilidir.