genel

Kas yapıp yağ yakmak için spordan önce kaçınılması gereken 11 besin..

Abone Ol

Beslenme, spordan ne kadar verim alacağınızı belirleyen sağlığınızın çok önemli parçadır. Kas yapımını sağlayan besinlerle dolu bir program, spor öncesi ve sonrası sizi daha rahat, motive hissettirebilme gücüne de sahiptir. Bu nedenle egzersizden önce ve sonra neleri yiyip yemeyeceğinizi, neyin zararlı ya da faydalı olduğunu bilmelisiniz. Doğru şeyleri tüketerek performansınızı en üst seviye taşımak, kas yapımını artırarak yağ yakımını hızlandırmak istiyorsanız işte kaçınmanız gereken 11 besin..

1. Tam yağlı yoğurt Spordan önce yoğurdu tadını çıkar çıkara yemek istiyorsanız durun çünkü bu, sizi zorlayabilir! Neden mi? Çünkü yoğurttaki yağın sindirimi, karbonhidratlardan daha uzun sürer.

Bu nedenle size gereken enerjiyi vermek yerine halsiz bırakabilir. Siz siz olun yoğurdu antremandan sonra tüketin.

2. Fasulye Evet, fasulye çok sağlıklı bir karbonhidart ve protein kaynağı ama spordan önce değil! Fasulye, rafinoz adı verilen sindirilemeyen bir karbonhidrat içerir ve bazı kişiler için rafinoz, başlı başına bir gaz kaynağıdır. Bu yoğun gaz üretimi de egzersiz yaparken zaman zaman rahatsızlık verebilir.

3. Badem sütü Badem sütü, nemlendirici ve güvenilir bir kalsiyum ile D vitamini kaynağıdır. Bununla birlikte çoğu badem sütü içeceğinde neredeyse hiç protein yoktur ve antrenmandan sonra yeterli derecede enerji vermez

Antrenman sonrası içeceği olarak badem sütü kullanıyorsanız onu 1 kaşık protein tozu ve 1 fincan dondurulmuş çilek ile karıştırabilirsiniz.

4. Gazlı içecekler Sadece spor öncesi değil, hayatınızın hiçbir döneminde gazlı ve şekerli içecekler tüketmemelisiniz. Bu içeceklerin diyabetten obeziteye kadar pek çok hastalığa neden olduğunu söylememize artık gerek bile yok.

Ancak spor öncesi bu hayata düşerseniz bunun sizi rahatsız edeceği de bir gerçek. Uzmanlar spor öncesi soda, maden suyu tüketiminin bile doğru olmadığını belirtiyor. Çünkü bu içeceklerdeki karbonatlaşma mide ekşimesine yol açabilecek gaz ve geğirmeye de neden olabilir.

5.Chia / keten / kenevir tohumu Lif, hepimizin sağlık için daha fazlasına ihtiyaç duyduğumuz bir şey ancak gaz ve şişkinlik yaşamamak içinegzersizden 2 saat önce lif tüketiminden kaçınmak en iyisidir.

Bunlar arasında sağlıklı olduğu için sıkça başvurulan chia, keten ve kenevir tohumları, yüksek lifli ekmekler ve birtakım sebzeler yer alır. Lifin sindirimi yavaş olduğu için bu, midede daha uzun süre kalabileceği anlamına gelir. O nedenle egzersiz yaptığınız zamana bağlı olarak kramplara (gaz ve şişkinlikle birlikte) yol açabilir.

6. Yüzde 100 meyve suyu Yüzde yüz meyve suyu pek çok vitamin ve mineralle dolu olabilir ancak maalesef doğal olmasına rağmen yüzde 100 şekerdir. Bu içeceği tükettiğinizde şeker dolayısıyla anında bir enerji artışı elde edeceksiniz fakat bu ani yükselişin ardından büyük bir çöküşü de getireceğini asla unutmayın.

7. Acı soslar ve baharatlar Acısız ve baharatsız yapamam diyorsanız size küçük bir uyarımız var: Eğer spor zamanınıza yakın bunları tüketirseniz yediklerinizi muhtemelen mide ekşimesine sebep olarak geğirmenize yol açacaktır.

Özellikle kekik bu konuda en problem yaratan baharatlar arasındadır. Elbette doğru bir zamanlama yaparak tüm olumsuzluklardan kendinizi koruyabilirsiniz. Örneğin spor yapmak için akşam saatlerini tercih ediyorsanız öğle yemeğinde bunları tüketmeniz sizi bu can sıkıcı durumdan uzak tutabilir.

8. Kızarmış yiyecekler Kızarmış yiyeceklerin içindeki yağ sindirimi uzun sürdüğü için ilk bakışta sizi tok tutacakmış gibi görünebilir ama dikkat! Bu lifli yiyecek tüketimindeki gibi sağlıklı bir tablo değildir.

Hatta kızartılmış ürün tükettiğiniz için spor yaparken kendinizi daha ağır ve halsiz hissetme olasılığınız da katlanarak artar.

9. Elma suyu Özellikle elma suyu, mide krampları ve ishali tetikleyen fruktoz ve sorbitol (doğal olarak oluşan bir şeker alkolü) bakımından yüksektir. Egzersiz sırasında su yerine meyve suyu tüketecekseniz bir tutam ilave tuzla seyreltilmiş portakal suyunu deneyin.

10. Avokado Her yerde faydalarını sayfa sayfa okumaya alıştığınız avokado da spor öncesi tüketilmemesi gereken yiyecekler arasında! Uzmanlar bunu şöyle açıklıyor:

"Egzersizden önce sağlıklı yağ içeriği daha yüksek olduğu düşünülen doğal yağlı yiyecekler bile tavsiye edilmez çünkü bu yağın da sindirimi daha uzun sürer ve sizi ağırlaştırabilir."

11-Salata Salatalar sağlıklı olmasına rağmen çiğ sebzeleri egzersiz yaparken sindirmek çok zor olacaktır. Ayrıca salata tek başına, egzersiz sırasında veya sonrasında toparlanmak için ihtiyaç duyduğunuz sağlıklı karbonhidrat ve protein dengesini de sağlamayacaktır. Bu nedenle salatanın daha sonra yemeğinizin bir parçası olarak tadını çıkarın.