genel

Kan ve kemikler için önemli K vitamini açısından en zengin 12 gıda!

Abone Ol

K vitaminin adını, D vitamini ile beraber alındığında vücutta D vitamini emilimini artırmasıyla duyduk. Peki, K vitamini nedir ve neden bu kadar önemli? Vücut tarafından az miktarda depolanabilen K vitamini besinler yoluyla kolayca vücuda alınabilir. K vitamini kanı pıhtılaştırarak aşırı kanamayı önlemenin yanı sıra kalsiyum ile birleşerek kemikleri güçlendiren bir etki de gösterir. “K vitamini hangi besinlerde bulunur?” diye soruyorsanız işte cevabı…

1-Ispanak 1 su bardağı pişmiş ıspanak, K vitamini için günlük ihtiyacın yüzde 740'ını sağlar ve bu da onu kan pıhtılaşmasını sağlayan en iyi alternatif haline getirir. Ispanak ayrıca A vitamini ve bitki bazlı demir içerir.

2-Brüksel lahanası Brüksel lahanası hem K vitamini hem de C vitamini yönünden oldukça zengindir. İyi bir potasyum kaynağı olan Brüksel lahanasını karnabahar, brokoli gibi turpgiller ile pişirip tükettiğinizde etkisi de katlanarak artıyor.

3-Kivi Bu küçük ve lezzetli meyve, tam bir C vitamini deposu olduğu gibi K vitamini bakımından da zengindir. Kivinin tadını çıkarmak için ikiye bölün ve kaşıkla içini çıkararak kabuğuna ulaşana kadar yiyin.

4-Bamya Bamyayı herkes sevmez ancak bu, domates ile pişirildiğinde bu sebzenin müthiş bir K vitamini deposu olduğu gerçeğini değiştirmez. Tam bir lif deposu olan bamya kas yapımı ve sağlığı için önemli olan magnezyumu da içerir.

5-Yaban mersini Yaban mersini, yüksek antioksidan içermesi dolayısıyla özellikle beyin sağlığını desteklemedeki rolüyle ön plana çıkar. Sadece 1 bir su bardağı yaban mersini, yüzde 24 oranında K vitamini içerir. Lif bakımından da oldukça besleyicidir.

6-Barbunya Barbunya, kalp sağlığı için oldukça faydalı olan besinler arasında başı çekiyor. Yüksek lif içeren barbunya, yüksek kolesterolü düşürmede de etkin rol oynar.1 su bardağı pişmiş barbunya, günlük K vitamini ihtiyacının yüzde 12’sini karşılar ve 15 gram bitki bazlı proteine sahiptir. Barbunya ayrıca bağışıklık destekleyen iyi bir çinko kaynağıdır.

7-Kırmızı dolmalık biber Kırmızı dolmalık biberler, C vitamini açısından zengin yiyecekler listesinin en başında yer alır ancak tek faydası bu değildir.Kırmızı dolmalık biberler yeşil olanlarından antioksidan bakımından daha zengindirler. Ayrıca kırmızı biberi pişirerek yediğinizde yüksek K vitaminini de vücudunuza almış olursunuz. Çiğ olarak tüketildiğinde bu oran düşüyor.

8-Kuşkonmaz Lif, E vitamini açısından zengin, güçlü bir antioksidan olan kuşkonmaz, yüksek oranda K vitamini de içerir. Kuşkonmazın içeriğindeki gazlar idrarınızın biraz tuhaf kokmasına yol açabilir ancak endişe etmeyin! Uzmanlar bu durumun sağlık açısından hiçbir zararı olmadığını söylüyor.

9-Lahana Lahana kilo vermede rol oynayan lif dahil kaliteli beslenme sağlayan sağlıklı bir sebzedir. 1 su bardağı pişmiş lahana, günlük K vitamini ihtiyacının yüzde 136'sını sağlar.Ayrıca lahanayı çiğ halde salatalarda da kullanabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın: K vitamini açısından çiğ lahana, pişmiş lahana kadar K vitamini ihtiva etmez.

10-Kara lahana Türk mutfağında özellikle Karadeniz bölgesinin vazgeçilmezi kara lahana K vitamini yönünden çok zengindir.Kara lahanayı pişirirken zeytinyağı veya tereyağı kullanırsanız yağda çözünen K vitamini emiliminizi artırırsınız. 1 su bardağı kara lahana, günlük K vitamini ihtiyacının yüzde 644'ünü sağlar.

11-Plantain Bu meyveyi çok büyük boy bir muz olarak düşünebilirsiniz. Genellikle kızartılarak tüketilen karbonhidrat açısından zengin bir meyvedir. 1 su bardağı kızarmış plantain, günlük K vitamini ihtiyacının yüzde 47'sini sağlar.Normal muzlar ise K vitamini açısından zengin değillerdir. Günlük K vitamini ihtiyacının sadece yüzde 1’ini karşılarlar.

12-Nar Nar çekirdekleri, antioksidatif etkiye sahip en yararlı tohum olarak gösteriliyor. Hatta yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve enflamasyonu kontrol altına almada da çok etkili olduğu belirtiliyor.Araştırmalar da nar suyunun yeşil çaydan bile daha fazla antioksidana sahip olduğunu söylüyor. Ancak narın çekirdeği narın tüm bölümlerinden daha fazla vitamine sahip: 1 çay bardağı nar çekirdeği, günlük K vitamini ihtiyacının yüzde 24'ünü karşılıyor.

Kan sulandırıcı kullanıyorsanız dikkat! K vitamini, kan inceltici ilaçlar ile tehlikeli bir şekilde etkileşime girebilir. Kan sulandırıcı kullanıyorsanız K vitamini içeriği yüksek yiyecekleri beslenmenize nasıl dahil edeceğiniz konusunda doktorunuzla mutlaka konuşun.