genel

Kahvaltıların vazgeçilmezi yumurta: Kansere neden oluyor!

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez öğesi yumurtada ciddi bir tehlike ortaya çıktı. Tayvan'a ihraç edilen yumurtalarda kansere neden olabilen nitrofuran madde tespiti, yumurta ve gıda güvenliği konularını yeniden gündeme getirdi. İşte karşınızda bu konudaki ayrıntılar.

Abone Ol

Haziran ayında Tayvan'a ihraç edilen toplam 127,62 ton yumurtada kanserojen nitrofuran maddesi bulunması iddia edildi. Tayvan bu iddialar üzerine Türkiye'den yumurta alımlarını durdurdu. Yumurtaların imhası gerçekleştirilirken Tarım ve Orman Bakanlığı da konu üzerinde inceleme başlattı.

Gıda Teknolojisi Program Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ayla Ünver Alçay, nitrofuran maddesinin geniş spektrumlu bir antibiyotik sınıfı olduğunu ve insanlar ile hayvanlar için ciddi sağlık tehlikeleri oluşturabileceğini açıkladı. Ülkemizde gıda amaçlı hayvanlarda kullanımı yasak olan nitrofuranlar, 60 yıldan fazla süredir kullanılan antibakteriyel ve antiparaziter ilaçlardır.

Nitrofuran maddesinin hayvanların büyümesini teşvik ettiği, tedavi amacıyla kullanıldığı ancak hormonal sistem bozukluklarına ve kansere yol açtığı belirtiliyor. Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya gibi birçok ülke bu maddeyi yasaklamıştır.

Türkiye'de de nitrofuran kullanımı yasaklanmış, ancak vicdansız tüccarlar tarafından yasa dışı kullanımı devam etmektedir. Dr. Alçay, haşlama, ızgara gibi pişirme yöntemlerinin bile kalıntıları parçalamakta yetersiz olduğunu, bu nedenle nitrofuran ilaçları ve bunların gıdadaki metabolit kalıntılarının sıkı bir şekilde izlenmesi ve tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

Nitrofuran maddesinin, deney hayvanlarında kanserojen aktiviteye dair net kanıtlar gösterdiği, birçok ülkede yasaklandığı belirtiliyor. Kronik toksisite ve karsinojenisite çalışmalarında, madde içeren ilaçlar, farklı türde kanser türlerini indükleyebilmektedir.

Bu haberle ortaya çıkan yumurtada kanser riski, tüketiciler için ciddi bir endişe kaynağı olabilir. Yetkililerin, tüketicilerin sağlığını korumak adına konuya ilişkin yapacakları incelemeler büyük önem taşımaktadır.

Gıda güvenliği konusunda sıkı denetimlerin ve düzenlemelerin olması, bu tür tehlikelerin önüne geçmek için hayati önem taşımaktadır. İyi bir denetim sistemi ve vicdanlı üretim ile yumurtanın sağlıklı bir şekilde sofralarımızda yer alması mümkün olabilir.