genel

Kadroya Alınacak Sözleşmeliler İle İlgili Şartlar Belli Oldu

Binlerce sözleşmeli çalışanı ilgilendiren kadroya geçiş çalışmalarında taslak tamamlandı. Sözleşmeli memurların 4A kadrolarına geçirilmesiyle ilgili tasarı pazartesi günü kabinede görüşülecek. Tasarı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak ve son karar verilerek Meclis’e getirilecek.

Abone Ol

İlgili çalışmada 657 sayılı yasanın 4. maddesinin b bendi gereğince çalışan personelin kadrosu ele alınıyor. Bu kamu personelinin 4a kadrosuna geçmesi sağlanacak. 4B kadrolarında KPSS puanına göre istihdam edilen ancak sözleşmeli statüsünde bulunan memurlar görev yapıyor. Bu sözleşmeli memurlar değişiklik ile 4A kadrolarına yani memur kadrolarına geçmiş olacak. bu geçiş ile birlikte sosyal ve mali haklar da değişecek.

SÖZLEŞMELİYE KADRO TASLAĞI NEYİ İÇERİYOR? Hazırlanan son taslak aslında 4B'lilerin tamamını kapsayan maddeler içeriyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, 657 sayılı Yasa'nın 4'üncü maddesinin b bendine göre çalışan sözleşmeli personel kadroya geçirilecek. İl özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49'uncu maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde sözleşmeli olarak çalışanlar da kadro düzenlemesinden yararlanacak.

Düzenleme ile 31 Aralık 2022 tarihine kadar kamu kurumlarında 4b'li olanların kadroya alınması bekleniyor. Böyle bir düzenleme olursa, 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle sözleşmeli pozisyonlarda istihdam edilenler ile sözleşmeli personel pozisyonuna atanmaya hak kazananların yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde müracaat etmeleri halinde ihraz ettikleri kadrolara atanmış sayılacak.

31 Aralık 2022 tarihinden sonra sözleşmeli kadrolarına geçecek personel ise 4A'lı olabilmek için 3 yıl beklemek durumunda kalacak. 01.01.2023 tarihinden sonra kamuda sözleşmeli personel olarak istihdam edilecekler 3 yıl süre atandıkları il ve pozisyonlarda fiilen görev yapacaklar 3 yıllık sürenin sonunda 30 gün içinde başvurmaları halinde ihraz ettikleri memur unvanlı kadrolara atanacaklar.

Tasarının kabul edilmesi halinde 31 Aralık 2022 tarihine kadar sözleşmeli olarak kamu kurumunda çalışanlar direkt kadroya geçecek.

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren kamuya atanan sözleşmelilerin durumu ne olacak? Bu kişiler için ise 3+1 devam edecek. 3 yıl görev yaptıktan sonra kadro haklarına sahip olacaklar. +1 yıl sonra ise yer değişikliği talep edebilecekler.