genel

Kademeli emeklilik hakkında bilinmeyenler! Prim detayı açıklandı

Sigortalı olarak çalışanlar belirli bir yaşa ve prim gün sayısını tamamladıklarında kısmi olarak emekli olmalarına fırsat tanınan kademeli emeklilik sistemi merak konusu oldu. Konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Emeklilikte Adalet Derneği (EMAD-DER) Başkanı Mihriban Uğurlu, yaşanan sorunlarla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Abone Ol

Kademeli emeklilik sistemi dediğimiz, sigortalı olarak çalışan belirli bir yaşa ve prim gün sayısını tamamladıklarında kısmi olarak emekli olmalarını sağkayan bir formül. Bu sistemle sigortalılık şeklinde ve başlangıç tarihine göre değişiklik göstererek emeklilik konusunda özellikle EYT yasası sonrası yaşanan sorunların önlenmesi amaçlanıyor. Konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Emeklilikte Adalet Derneği (EMAD-DER) Başkanı Mihriban Uğurlu, yaşanan sorunlarla ilgili olarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Emeklilikte Adalet Derneği (EMAD-DER) Başkanı Mihriban Uğurlu'nun konuyla ile ilgili açıklamaları şu şekilde: Vatan Gazetesi'nin haberine göre; "3/3/2023 tarihinde yeniden düzenlemen EYT yasası, tüm çalışanlar için adil bir emeklilik düzenlemesi yerine, sadece 8/9/99 tarihi öncesi ile başlayan çalışanları kapsayan bir düzenleme olarak hayata geçmiştir. Bu nedenle 1 gün, 1ay, 1 veya bir kaç yıl işe geç başlanmış olması nedeniyle, akranların benzer ve hatta daha fazla prim günüyle emekliliğe ulaşmalarında 17/20 yıl fark oluştur."

"Neredeyse insan ömrünün 1/4 lük süresi olan bu fark anayasanın eşitlik ilkesi ile bağdaşmadığı için basında 2000'liler olarak bilinen 8/9/99 tarihinden sonra işe başlayanlar açışından büyük bir mağduriyet doğurmuştur. 2000'lilerin aslında amacı ne emekli olmak ne de EYT kapsamına dahil olmaktır. Bizleri yaralayan aynı ülke vatandaşı olduğumuz akranlarımızla, benzer ve hatta daha fazla primle 2.sınıf vatandaş olarak hissetmemizi sağlayan adaletsizliktir." dedi.

"Sokakta beraber oynadığımız, aynı dönenlerde okula, askere gittiğimiz aynı işyerinde çalıştığımız akranlarımız söz konusu tarih öncesinde işe başladıkları için emekli olma hakkını elde etmiştir. Ayrıca çalışma hayatında olmaları ve ikinci bir geliri olması nedeniyle gelir eşitsizliği ve iş bulma konusunda rekabet gücümüzü de azaltıcı etki yaratmıştır."

"Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve hükümetten talebimiz akranlar arasında oluşan bu adaletsizliğin, psikolojik deformasyonun adil, makul, ölçülü bir kademelendirme ile yeniden düzenlemesidir. İşte o tarih, SGK literatürüne emeklilik düzenlemesi olarak değil, SGK’ da adaletin sağlandığı gün olarak geçecek ve vatandaşın devletine olan güveni tazelenecektir." ifadesini kullandı.

EMEKLİLİK YAŞI AZALTILMALI  İstenilen çalışmada yeni emeklilik sisteminde emekli yaşının ne kadar olmasıyla ilgili açıklamlara yer veren Mihriban Uğurlu, şunları ekledi:

"Eylül 99-2002 dönemi işe girişli kadınlar 43, erkekler 45, 2003 yılı işe girişli kadınlar 44, erkekler 46, 2004 işe girişli kadınlar 45, erkekler 47, 2005 işe girişli kadınlar 46, erkekler 48, 2006 işe girişli kadınlar 47, erkekler 49, 2007 işe girişli kadınlar 48, erkekler 50, 2008 işe girişli kadınlar 49, erkekler 51 ve 2009 senesinden sonra işe giriş yapan kadınlar 50 erkekler ise 52 yaşlarında emekli olabilmelilerdir." ifadelerine yer verdi.

Diğer bir taraftan Uğurlu yapacakları miting ile konusunda konuşarak, "Emeklilikte Adalet Derneği, 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girmiş, 08.09.1999 tarihinden önce SGK sistemine dahil olmuş 4 Milyon kişiye emeklilik hakkı vererek sevindirmiş; buna karşılık, prim gün sayılarını doldurmuş olmalarına rağmen 09.09.1999 tarihinde ve sonrasında sisteme dahil olmuş 5 Milyon çalışanın hakkını hiçe saymış EYT Kanunu’nun; halen mağdur etmekte olduğu vatandaşlar ile 21 Ocak 2024, Pazar günü saat 14:00’te, Kartal Miting Alanı’nda buluşacak. " şeklinde konuştu.