genel

İstediğiniz maaşı almanın 10 etkili yolu

Abone Ol

İş görüşmesine gideceksiniz... Yeni bir işe başlayacak olma ihtimalinin heyecan verici olduğunu düşünüyorsunuz. Ancak maaş konusu aklınıza geldiğinde bu konu canınızı sıkıyor olabilir.

İstediğiniz maaşa ulaşamayacağınızı hiçbir zaman düşünmeyin. İşte iş görüşmesinde istediğiniz maaşı almanızı sağlayacak 10 etkili yol...

Mülakat süreci sonlanana kadar sessizliğinizi koruyun Mülakatın ilk aşamasında aklınızdaki maaş sorulmadığı sürece bu konuyu açmayın. İlk teklifi karşı taraf yaptığında diyaloğu daha kolay yönlendirebilirsiniz.

Alternatif seçenekleriniz hep olsun Görüşme sürecinizi iyi değerlendirin. Yapacağınız işe yönelik anlaşmaya varamazsanız, ek tatil günleri ya da haftada bir evden çalışma gibi seçeneklerini öğrenin. Ek tatil günleri ya da haftada bir evden çalışma gibi seçenekleri sorabilirsiniz.

Bir maaş aralığı belirtin Kesin bir rakam üzerinden maaşınızı konuşmayın. Belirli bir rakam aralığı belirleyin.

Sektörü ve firmanın kendisini iyi bilin Çalışacağınız sektörde başkalarının ne kadar kazandığını ve firmayı iyi araştırıp kafanızda ona göre bir ortalama rakam belirleyin. İlk yapılan teklifi hemen kabul etmeyin.

Süreci uzatmayın Para konusunu sürekli konuşmayın. Ayrıca mülakat görüşmelerinin gereğinden fazla uzaması iki tarafı da sıkar

Sabırlı olun Teklif kesinleştiğinde hemen üzerine atlamayın. “Bu haftanın sonuna kadar size dönebilir miyim?” diye sormak size başkalarına danışmak için gerekli zamanı verir.

Önceki maaşınız hakkında yalan söylemeyin Dürüst olun. Karşısınız da ki insanı yanıltmayın. Önceki maaşınıza dair yanlış bilgi vermeyi aklınızın ucundan bile geçirmeyin. Çünkü referanslarınızı arayarak ya da başka bir sürü şekilde önceki işinizde ne kadar maaş aldığınızı öğrenmek hiç zor değil.

Değerli olduğunuzu gösterin Önceki çalışma yerinizde kurumunuza yaptığınız katkılar, kişisel ve iş ile ilgili niteliklerinizden oluşan bir listeyle bile gidebilirsiniz. Yaptığınız iyi işleri dile getirmekten çekinmeyin!

Heyecanlı olun ama umutsuz olmayın İş konusunda istekli olmak önemlidir. Ancak umutsuz davranış sergilemekten kaçının. İşi gerçekten istediğinizi göstermeniz heyecanlı oluşunuz, maaş konusunda onların size istediğiniz miktarı vermeye daha meyilli olmasını sağlar.

Bir rakam söylemeniz istenirse küsuratlı, yuvarlak olmayan bir rakam söyleyin Örneğin görüşmede sizden maaş beklentiniz soruldu... Bu durumlarda net rakamlar yerine küsuratlı rakamları tercih edin. 4,000 TL demek yerine 3,850 TL demek daha mantıklıdır. Bir araştırmaya göre bu şekilde rakam vermeniz, sizin konuyu daha önce düşündüğünüzü ve kararlı olduğunuzu gösterir.