genel

İkinci el piyasası durma noktasına geldi fiyatlar düşüyor! Sıfır araç fiyatlarına art arda zam geliyor!

İkinci el araç fiyatları doviz kurunun artmasıyla tavan yapmıştı. Doviz kurunun yatay konuma geçmesiyle birlikte ikinci el araç fiyatları düşmeye başladı ancak sıfır araç fiyatlarına zam geliyor.

Abone Ol

Doviz kurlarının tarihi zirvesiyle birlikte ikinci el ve sıfır otomobillerde tarihi rekorlar da beraberinde gelmişti. Bu gelen rekorlar sonrasında hem sıfır araç bulunamıyor hem de 2. el piyasası oldukça canlıydı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomik önlem paketini açıklamasından sonra sert düşen doviz kurları ile birlikte hem insanların terste kalması hemde daha da düşecek düşüncesine kapılması ikinci el piyasasını durma noktasına getird.

Sıfır otomobillerde ise dünyada yaşnan chip krizi nedeniyle gelen araçların tamamı halen satılmaya devam ediyor. Dovizin düşmesinden sonra bazı markalar yüzde 30'a yakın indirimler yapmıştı

Sıfır araçlara tekrar zamlar gelmeye başladık. Bayiler 2021 üretimi olan araçları ellerinden çıkarmaya başladılar. 2021 araçları indirimli verirken 2022 araçların fiyatlarını yüzde 10 zamlı olarak alıcıya sunuyorlar.

ikinci el piyasasında ise tam bir durgunluk hakim. Bu durğunlugun sebebi ise doviz kurunun aşağı mı ? Yukarı mı? hareket edeceğinin henüz belli olmaması. Alıcılar fiyatların rayına oturmasını bekliyorlar.

Bir diğer senaryo ise insanların yüksek fiyatlardan altın, dolar ve euro almış olması. Yüksek fiyatlardan bu yatırımları yapanlar zararına ellerindeki malı bozdurmak istemiyorlar. Bu nedenle bekliyorlar. Bu da ikinci el piyasasına doğrudan yansıyor:

2022 Model araçlara tekrardan zam gelmesi ikinci el piyasasını yeniden hareketlendirebilir. Bu nedenle hızlı davranmak gerekiyor. Eğer sıfır araçlardan adınıza ayrılan araç yoksa sıfır araçta bulmak imkansıza yakın.

Doviz kurlarının yatay seyretmesi durumunda ikinci el araç piyasasındaki durgunluğun yerini daha hızlı bir piyasaya bırakması mümkün.