genel

Hurma Çeşitleri Nelerdir?

Asırlardır şifa kaynağı olarak bilinen ve Ramazan ayında en çok tüketilen besinlerden biri hurmadır. Günümüzde en çok tercih edilen hurma çeşitleri arasında Medine hurması yer alır. Ramazan ayında iftar sofralarınızdan ayırmadığınız hurmanın yüzlerce çeşidi bulunuyor. Peki en lezzetli hurma çeşitleri hangileri? En sevilen hurma çeşitlerini sizler için derledik:

Abone Ol

MECDÜL KUDÜS HURMASI Mecdül kudüs hurması, açık kahverengi ve iri hurma çeşididir. Mecdül, diğer adıyla medjoul hurma; bol etli, yumuşak ve çok lezzetli bir hurma çeşitlerinden biridir. Medine ve çevresinde yetiştirilen mecdül hurma, Kudüs hurması olarak da adlandırılır.

MEDİNE MEBRUM HURMASI İnce kabuklu, kahverengi ve besleyici özelliği yüksek bir hurma çeşidi olan mebrum, diğer adıyla mabroom, hemen hemen herkesin tükettiği hurma çeşitlerinden.

ACVE HURMA Acve hurma diğer hurmalardan en yırt edici özelliği daha yuvarlak bir şekli olması ve siyah bir renge sahip olmasıdır.

SUGAİ HURMASI Sugai hurmasının gövdesi kahverengi, şekeri uç kısımlarına toplanmasından dolayı uç kısımları sarı-beyaz renge sahiptir. Kalın etli ve lif oranı yüksektir. Sugai hurmasının şeker oranının düşük olması dolayısıyla şeker hastalarının tercih ettiği çeşittir.

İRAN HURMASI İran hurması koyu kaverengi ve siyaha dönük renkte olup taze hurmalar arasında en iri hurma olarak bilinmektedir.

TUNUS HURMASI Tunuz hurması da şeker oranı düşük çeşitler arasında. Açık kahverengi, yarı kuru etli, uzun bir hurma çeşididir.

MEDİNE MEŞRUK HURMASI Meşruk hurma kalın kabuklu bir hurmadır. Kahverengi, orta büyüklükte ve fazlasıyla tatlı olan bu hurma Medine çevresinde yetişmektedir. Aynı zamanda Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere tercih edilen, lezzetli ve besleyici bir hurma çeşididir.

SUKKERİ FAHİR HURMA Sukkeri Fahir hurma, kalın etli, lif oranı yüksektir. Aynı zamanda tok tutucu özelliğine sahiptir. Sarı renkte olan sukkeri Fahir, Arapların özel misafirlerine sunduğu bir hurma çeşididir.

ŞELEBİ HURMA Şelebi hurma, Medine ve çevresinde yetişmekte olup kahverengi, orta irilikte, ince kabuklu ve tatlı bir hurmadır. Şelebi hurmanın en bilinen özelliği kan yapıcı olmasıdır. Kansızlığı olanlar gönül rahatlığıyla tüketebilir.

BERNİ HURMA Berni hurma, çocuklara ve hamile ve emziren kadınlar için besleyici özelliği bulunur. Hafif sarımsı, orta irilikte, ince kabuklu bir hurmadır.

ÜRDÜN MEDHUL HURMA Ürdün medhul hurma siyah renkli, oldukça iri yapılı ve ince kabukludur. Küçük çekirdekli hurma çeşitlerinden biridir.

AMBER HURMA Lif oranı yüksek olması nedeniyle diyet yapanlara, tok tutması ve besleyiciliği açısından önerilir.

BAKLAVA HURMA Kahverenginde, yoğun tatlılık oranına sahip olan Baklava Hurma, büyük ve etli bir çeşit olmasıyla beraberinde kan yapıcı özelliğiyle bilinir.

BERHİ YAŞ HURM Ramazan sofralarında nadir de olsa görülen bu hurma, yaş hurmaya göre daha serttir. Hamile ve emziren kadınlara tavsiye edilir. DIHEYNİ HURMA Siyaha yakın renkli ve orta büyüklüktedir. Doyurucu özelliğiyle diyet yapanlar listesine eklenebilir.

MEDİNE HUDRİ HURMA Medine hudri hurması kan yapıcı olarak tüketilir ve özellikle kadınlara ve çocuklara tavsiye ediliyor. Hudri Hurma, Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilir.

SUFRİ HURMA İnce kabuklu bir cinstir ve oldukça tatlı ve lezzetlidir. Medine ve çevresinde en çok tüketilen hurma çeşitlerinden biridir.

MEŞRUK HURMA Meşruk hurma, Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere tercih edilmektedir. En, lezzetli ve besleyici bir hurma çeşiti olarak sofralarda yerini alır.

RAVTANA YAŞ HURMA Doğumu kolaylaştırıcı etkisiyle özellikle hamile kadınlara önerilmektedir. Süt yapımına faydası, bebeklerde gaz problemine yol açmaması ile emzirme dönemindeki annelere de tavsiye edilmektedir. Arap kültüründe kahvenin yanında mutlaka Ravtana hurma ikram edilir.