genel

Hükümetten ÖTV indirimi hazırlığı! Yasa taslağı yolda! ÖTV indirimi ne zaman?

İlk defa araç alacaklara ÖTV indirimi gelecek mi? İlk araba ÖTV indirimi nasıl olacak? ÖTV indirimİ ne zaman? İşte detaylar…

Abone Ol

ÖTV indirimi müjdesi! Hazırlık başladı. Hükümetten otomobilde ÖTV indirimi hazırlığı yapılıyor. ÖTV ile ilgili uzun süredir vatandaşın beklentisi vardı. ÖTV'nin tamamen sıfırlanması ya da ÖTV matrah limitinin artırılması gibi seçenekler üzerinde duruluyor.

İLK DEFA ARAÇ ALACAKLARA ÖTV İNDİRİMİ GELECEK Mİ? Alınan göre, hükümet Meclis’e sunulan Torba Yasa dışında yeni bir torba teklif hazırlığına başladı. Bazı ürünlerde ÖTV indirimi yapılması ya da ÖTV’nin sıfırlanmasını içeren yeni bir torba teklif olacak. Teklifte sıfır otomobiller için de dolaylı bir ÖTV indiriminin planlandığı öğrenildi.

İLK ARABA ÖTV İNDİRİMİ NASIL OLACAK? Çalışmaya göre, sıfır otomobiller için uygulanan matrah limiti yeniden düzenlenerek düşük oranlarda vergilendirilecek.Sabah Gazetesi’nden Faruk Erdem’in haberine göre, ÖTV indirimine göre, temel tüketim maddelerinde ÖTV indirimiyle vatandaşın alım gücüne katkı sağlanmış olacak. Geçtiğimiz aylarda KDV indirimi yapılmıştı.

Otomobillerdeki ÖTV indirimiyle ilgili birkaç alternatifli çalışma yapılıyor. Birinci taslakta ÖTV matrah limitinin artırılması bulunuyor. Böylece daha yüksek fiyatlı araçlarda daha düşük oranda vergi alınmış olacak. İkinci taslakta ise matrah artırımının dışında düşük silindir hacmine sahip sıfır otomobillerde ÖTV'nin tamamen sıfırlanması söz konusu olacak. Bu konularda yapılacak çalışmalar ile taslak netleşmiş olacak. ÖTV indirimleri ile hem sıfır otomobillerde hem de ikinci elde bir fiyat düşüşünün olacağı bekleniyor.

ÖTV İNDİRİMİ NE ZAMAN ÇIKACAK? Otomobil sektöründe de canlılığa yol açacak oylan çalışmanın Aralık ayında sonuçlanması bekleniyor.

ÖTV (ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ) NEDİR? ÖTV, belirli mal ve ürünler üzerinden alınan bir harcama vergisidir. Özel Tüketim Vergisi hemen hemen her Avrupa ülkesinde de var olan bir vergi türüdür. ÖTV, 2002 yılında Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle ortaya çıktı ve 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edildi.

Özel Tüketim Vergisi daha çok lüks ürünler için ya da sağlığı ve çevreyi tehdit eden ürünler için düşünülmüş bir vergi türüdür. Yani Özel Tüketim vergisinin birincil özelliği olan kamuya finansman sağlamak dışında bir de sosyal yönü bulunmaktadır.

ÖTV'nin uygulandığı başlıca ürünleri de şöyle sıralamak mümkündür: Mücevher ( elmas, pırlanta ve benzeri ), lüks araba, kürk ve benzeri lüks tüketim ürünleri Tekel ürünleri, yani sigara ve alkol gibi insan sağlığına zararlı ve insan sağlığını tehdit edebilecek ürünlerden ÖTV tahsil edilir. Kömür, benzin ya da diğer fosil atık gibi çevreye zararlı ürünlerden de ÖTV tahsil edilir.