genel

HAARP Nedir? Gerçekliği var mı? HAARP bir silah mı?

Ülkemizde yaşanan büyük depremler ardından, HAARP nedir sorusu çok soruluyor. Peki HAARP nedir? Detaylar haberimizde.

Abone Ol

HAARP teknolojisi, hemen hemen tüm büyük deprem sonrası insanlar tarafından deprem silahı olarak suçlanan bir teknoloji. Peki söylenenler doğru mu? HAARP deprem yaratabilecek bir teknoloji mi? HAARP teknolojisi bir silahsa hangi ülkeler sahip ve uluslararası hukukta nasıl yasal silah olarak kabul ediliyor?

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık büyük depremler sonrası HAARP ifadesi gündeme yeniden düştü. Özellikle sosyal medyada insanlardan bir kısmı, 43 binden fazla insanın canına mal olan iki büyük depremin sebebinin HAARP teknolojisi olduğunu düşünüyorlar. Peki söylentilerin haklılık payı var mı?

HAARP teknolojisinin bir deprem silahı olarak kullanıldığına dair ilk iddialar ülkemizde 1999 depremlerinden sonra ortaya atıldı. HAARP, iddialara göre hava durumunu değiştirme, uyduların çalışmasını engelleme, insanların beyinlerine etki ederek düşüncelerini değiştirme ve deprem yaratma silahı gibi iddialar ile suçlanıyor. Peki HAARP nedir?

HAARP ABD Silahlı Kuvvetleri, Alaska Fairbanks ve Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı tarafından finanse edilen bir proje. HAARP projesi Alaska topraklarında kurulu durumda.

HAARP'ın amacı iyonosferi çözümleyerek radyo iletişim, izleme ve navigasyon için teknolojik iyileştirme gizilini araştırmaktır. Radyo iletişim ve gözlem araştırmalarını iyonosferde araştırmalar ve deneyler yapılması için kurulmuştur.

İyonosferin Araştırma Enstrümanı diye bir araca sahip olan HAARP, yüksek frekans ve enerjiye sahip radyo dalgalarını iyonosfere gönderebilme yetisine sahip.

İyonosferin Araştırma Enstrüman ile yüksek frekanslı elektromanyetik dalgalar üretilebilir ve kutup ışıklarına benzer ışıkların çok zayıfı oluşturulabilir.

İddiaların aksine kanıtlanmış bir deprem yaratma gücüne sahip olmayan HAARP'ın amacı çok farklı.

HAARP'ın çalışma alanı iyonosfer tabakasında olduğu için depremler ile alakası yok. Peki depremler hangi tabakada gerçekleşir?

Depremler yeryüzündeki litosfer tabakasında gerçekleşir. Litosfer'de kıtalar, yer tabakaları bulunmaktadır. Magma hareketleri ve kıtaların hareketleri tektonik enerji ortaya çıkarır ve depremler oluşur. Bu yüzdendir ki HAARP'ın deprem silahı olma durumuna dair herhangi bir kanıt veya belirti bulunmamakta.