genel

Gözlerinizdeki Ufak Bir Detay Kalan Ömrünüz İle İlgili Bilgi Veriyor

Kişinin ne zaman öleceğini bilmesi kulağa her ne kadar korkutucu gelse de merak duygusu bizi her geçen gün kamçılamaya devam ediyor. British Journal of Ophthalmology'de yayınlanan bir araştırma kişinin retinasının biyolojik yaşı ile kişinin ömrü arasında bir bağ olduğunu belirten bir sonuç yayımladı. Araştırma sonucunu sizler için derledik. Detaylar haberimizde...

Abone Ol

Sözkonusu araştırma, yaklaşık 47.000 kişi üzerinde yapılırken retinanın biyolojik saat hakkında bilgi taşıdığını belirtiyor.

Göz doku tabakası olan retina üzerinde gerçekleştirilen çalışmada göre retinası gerçek yaşından daha yaşlı olanların ömrünün bundan sonraki 10 yılda ölme olasılıklarının daha yüksek olduğu vurgulanıyor.

Uzmanlar, retina ile ilgili sistemik vasküler ve nörolojik hastalıkların artan ölüm riskleriyle ilişkili altta yatan patolojik süreçlerini değerlendirmek için eşsiz bir hazine olduğunu belirtirken sözkonusu araştırmayı destekleyen başka açıklamalarda uzmanlar tarafından gelmeye devam ediyor.

Araştırmayı gerçekleştiren ekibe göre hastalık ve ölüm riskleri yaşla birlikte artarken, aynı yaştaki insanlar arasında retinanın görünüşünün önemli ölçüde farklılık gösterdiği belirtiliyor.

Ayrıca araştırmaları gerçekleştiren uzmanlar, kişinin yaşı, var olan rahatsızlıklarını, etnik kökenine kadar her bilginin göz önünde bulundurulduğunun altını çiziyor.

Katılımcıların yarısından fazlasında retinaları gerçek yaşından daha yaşlı görünen yüzde 51 hızlı yaşlananlar" kategorisine girerken bu grup üç yıldan fazla retina yaş aralığına sahip kişiler olurken çalışmanın yüzde 28'i beş yıllık bir farka ve yüzde 4,5'i ise 10 yıldan fazla bir farka sahip.

Son olarak çalışma yazarları "Bulgularımız, retinal yaş farkının, ölüm riski ile yakından ilişkili, yaşlanmanın potansiyel bir biyolojik belirteci olabileceğini ve risk sınıflandırması ve özel müdahalelerin sunulması için bir tarama aracı olarak retina görüntüsünün potansiyelini ima ettiğini gösteriyor" açıklamasında bulundu.