genel

Genelkurmay'dan en az bilinen Çanakkale fotoğrafları

Abone Ol

Mustafa Kemal, tümen emrinde, "Karşımızdaki düşmanı tamamen yok etmekten ibaret olan görevimizi yerine getirmek için sahip olduğumuz kuvvetlerden başka kuvvet istemek, Kirte bölgesinde ve vatanın diğer sınırlarında meydana gelen muharebeleri hatırlamamaktan ileri gelebilir. Benimle beraber burada savaşan tüm askerler kesinlikle bilmelidir ki sorumluluğumuza bırakılan vatan ve namus görevini tamamen yerine getirmek için bir adım bile geri gitmek yoktur. Bu sırada uyku ve istirahat aramanın ve bu istirahatten yalnız bizim değil bütün milletimizin ebediyen mahrum kalmasına sebebiyet verebileceğini hepinize hatırlatırım. Bütün arkadaşlarımın benimle aynı düşüncede olduklarına, düşmanı tamamen denize dökmedikçe yorgunluk belirtisi göstermeyeceklerine şüphe yoktur." ifadelerini kullanıyor. Fotoğrafta; Anafartalar Komutanı Miralay Mustafa Kemal, İstanbul'dan gelen misafirleriyle görülüyor

Genelkurmay Başkanlığı, Çanakkale Zaferi'nin 103'ncü yıl dönümünde, destansı zafere ait arşivindeki az bilinen fotoğraflar ile bazı belgeleri paylaştı. Fotoğraflar, dönemin en büyük savaş gücü karşısında galip gelen kahraman Mehmetçik'in siperde düşmanı beklediği, nöbet tuttuğu, top bataryalarıyla atış yaptığı anları yansıtıyor.

Genelkurmay Başkanlığı, Çanakkale Zaferi'nin 103'ncü yıl dönümünde, destansı zafere ait arşivindeki az bilinen fotoğraflar ile bazı belgeleri paylaştı. Fotoğraflar, dönemin en büyük savaş gücü karşısında galip gelen kahraman Mehmetçik'in siperde düşmanı beklediği, nöbet tuttuğu, top bataryalarıyla atış yaptığı anları yansıtıyor.

Genelkurmay Başkanlığı, Çanakkale Zaferi'nin 103'ncü yıl dönümünde, destansı zafere ait Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Daire Başkanlığı ve Foto Film Merkezi Komutanlığı arşivlerindeki az bilinen fotoğraflarla belgeleri Anadolu Ajansı ile paylaştı. Bu fotoğrafta; düşmandan alınan silahların bir atış bölüğü tarafından çalıştırılması görülüyor.

Fotoğraflarda, dönemin en büyük savaş gücü karşısında galip gelen kahraman Mehmetçik'in siperde düşmanı beklerken nöbet tutarken top bataryalarıyla atış yaparken görüntüleri yer alıyor. Bu fotoğrafta; ateşe hazırlanan bir top görülüyor.

Cephe hattında gönüllü olarak bombacılık yapan küçük bir çocuğa ait kare ise bir ulusun topyekun verdiği bağımsızlık mücadelesinin ispatı olarak fotoğraflar arasında yer alıyor.

Albümdeki diğer dikkat çekici fotoğraflar arasında yemek dağıtımı sırasında sıraya girerek kazanlardan yemeklerini alan askerlerle kendi arasında eğlence yapan bir birlik de yer alıyor.

Arşivde, itilaf donanmasına ait Bouvet zırhlısını batıran top ve topçular ile Yaralı Hastanesi'ne kaldırılan bir askere yapılan müdahalenin yanı sıra siperdeki İngiliz ve Anzak birliklerinin fotoğrafları da bulunuyor. Bu fotoğrafta; Çanakkale'de bir hastanede yapılan operasyon görülüyor

Çanakkale'de yaralılar arabalarda hastanelere nakledilirken görülüyor.

Paylaşılan belgeler arasında ise Mustafa Kemal Atatürk'ün 19. Tümen Komutanı olarak görev yaptığı sıradaki "tümen emri" de yer alıyor. Bu fotoğrafta yer alanlar; Kemal Ohri (1), Fahrettin Atalay (2), Alman General Kaningizer (3), Rüştü Bey (4), Mustafa Kemal (5), Esat Paşa (6), Haydar Alkaner (7), Nazım Bey (8), Hulusi Bey (9) birlikte görülüyor.

Tümen emrinde Yarbay Mustafa Kemal, 10 günden beri yapılan muharebelerle düşmanın ancak kendi donanması korumasında sahilde dar bir mevkide taaruz etmeye mecbur bırakıldığını belirtiyor. Fotoğrafta Kolordu Komutanı Esat Paşa ve Karargah Kurmayları görülüyor.

Askerlerin gösterdiği yiğitliği "şanlı bir namus örneği" olarak nitelendiren Mustafa Kemal, hatların tahkimatının artırılması, düşman cephesindeki önemli noktalara karşı yaklaşma hatlarının inşa edilerek yaklaşılması emrini veriyor. Fotoğrafta Büve zırhlısını batıran top ve kahraman topçular görülüyor.

Anafartalar'da Liman Paşa'nın Nişan Tevzii töreni görülüyor

Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanı Miralay Cevat Bey Karargah subayları ile birlikte görülüyor

57. Alay Komutanı Kaymakam (Yb.) Hüseyin Avni Bey görülüyor.

4'üncü Tümen Komutanı Vaytman Paşa düşman siperlerinde görülüyor.

Harp muhabirleri Çanakkale 5'inci Ordu Karargahında görülüyor.

Çanakkale Kolordu Komutanı Hilmi Paşa ve Karargahı görülüyor.

Siperlerde Kahraman Bombalılar görülüyor.

Çanakkale Cenup Grubu, sağ cenah avcı siperlerinde Mehmetler görülüyor.

Çanakkale muharebe sahası gerisinde istirahat eden birlik görülüyor.

Siperde düşmanı bekleyen nöbetçilerimiz görülüyor.

İhtiyat mevkiinde bir sırt gerisinde erat çadırları görülüyor.

Çanakkale Arif Bey çeşmesinden askerlerin su alması görülüyor.

Muharebe başladığı zaman müstahkem mevkii istihkamları ve topları, Hamidiye Mecidiye Aziziye Tabyaları görülüyor.

Çanakkale civarında eğlence yapan birlik görülüyor.

İhraç iskelesi düşman tahliyesinden sonra görülüyor.

Zapt edilen bir sırt ve kahraman erler görülüyor.

Muharebe başladığı zaman müstahkem mevkii istihkamları ve topları, Hamidiye Mecidiye Aziziye tabyaları görülüyor.