genel

Geçmeyen burun tıkanıklığı nasıl açılır?

Abone Ol

Her yaşta görülebilen burun tıkanıklığı, genellikle gribal enfeksiyonların ile birlikte yapısal bozukluklar, sinüzit ve mevsimsel geçişlerinden kaynaklanan bir problem olarak karşımıza çıkar. Yaygın görülmekte ve kişilerin günlük yaşamlarını olumsuz etkilemektedir. Burun tıkanıklığı, gece ağız açık uyuma, nefes darlığı gibi problemlerin eşlik ettiği ve devamlı ağızdan nefes alması gerektiren bir durumdur.

Burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Burun tıkanıklığı şikayetleri özellikle mevsim geçişleri ve soğuk havaların gelmesi ile birlikte pek çok kişide görülebilen bir sorundur. Burun tıkanıklığı birçok farklı sebepten kaynaklanma birlikte, tetikleyicileriniz hangi sebepten kaynaklanırsa kaynaklansın sizi bulacaktır. Burun tıkanıklığına çözüm noktasında tıkanıklığın sebebine bağlı olarak tedavi uygulanması gerektiğinden bu konuda kulak burun boğaz doktoru ile irtibata geçebilirsiniz.

Eğer mevcut bir burun eti büyümesi, geniz eti büyümesi gibi sebepler bulunuyorsa burun spreyleri ve ilaçları kullanmanız gerekebilir. Ancak burun eğriliği gibi durumlarda burun ameliyatı, hastanın bu durumdan ciddi anlamda rahatsız olması sonucu başvurulabilen başarılı bir yöntemdir. Peki, burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Burun tıkanıklığı nasıl açılır

Burun tıkanıklığını ağız solunumu ve horlama belirtileri ile karakterize edildiğinde, ameliyat yöntemi hastalara bu sorundan kurtulmaları açısından önerilen tedavi yöntemidir. Yapılan ameliyat burun tıkanıklığı sorununun giderilmesinin yanı sıra hastanın günlük hayatına kaldığı yerden devam etmesi ve nefes alışverişinde ciddi bir rahatlama sağlamasına yardımcı olmaktadır. Burun tıkanıklığına çözüm sunacak diğer bir yöntem ise radyofrekans cerrahisi uygulanarak hastanın tıkanıklığın yarattığı sorunlardan kurtulması adına gerekli ortamdan yararlanılması işlemidir.

Burun tıkanıklığına neden olan sebeplerin belirlemesine yönelik bir tedavi biçimi uygulanması oldukça önemlidir. Bazı durumlarda ilaçlar ve spreylerin yanı sıra özel yıkama solüsyonları ile burun tıkanıklığı tedavisi yapılmaktadır. Ek olarak, burun tıkanıklığını açan şeylerden biri olarak karşımıza çıkan ev tedavileri hastaların şikayetlerini azaltmada oldukça yararlıdır. İşte burun tıkanıklığına iyi gelen şeyler:

Burun tıkanıklığını açmak için serum fizyolojik (tuzlu su) burun tıkanıklığını gidermeniz açısından oldukça başarılı bir yöntemdir. Bunun için 1 bardak ılık suya bir miktar tuz atın ve burnunuza çekin. Böylelikle burnunuzda inanılmaz bir rahatlama hissedebilirsiniz. Bu yöntem tuzlu su ile burun temizliği nasıl yapılır sorusunun da yanıtıdır.

Adaçayı, nane, tarçın, zerdeçal, adaçayı gibi bitki çayları tüketerek tıkanıklığı rahatlatabilirsiniz. Bulunduğunuz ortamda buhar makinesi kullanmak kuru havanın tetiklemesi sonucu oluşan tıkanıklığı engellemeye yardımcı olur. Sigara içilen ortamlardan kaçınmanız oldukça önemlidir. Başınızı yüksek tutmak için birden fazla yastık kullanabilirsiniz. Böylelikle nefes almanız daha kolay hale gelir. Duşta geçirdiğiniz süreyi artırabilir ya da sıcak suyun buharını burnunuza çekerek rahatlama sağlayabilirsiniz. Burun mukozosunun nemli kalması için başta su olmak üzere bol sıvı tüketimi önemlidir.

Mukusun incelmesi adına elma sirkesi de oldukça faydalıdır. Bir su bardağı ılık suyun içine 2 şeker kaşığı elma sirkesi ekleyip burnunuza çekebilir ya da bu suya bir miktar bal ilavesi yaparak tüketebilirsiniz. Burun tıkanıklığını gidermek için lavanta çiçeğinden de yararlanabilirsiniz. Bunun için bir miktar lavanta yapraklarını kaynar suda 10 dakika demlemeye bırakın. Süzgeçten geçirdikten sonra her saat başı burnunuza çekerek tıkanıklığı giderebilirsiniz.

Burun dokularını tahriş eden bir sebepten kaynaklanan burun tıkanıklığı, çoğu zaman soğuk algınlığı, sinüzit gibi enfeksiyonlardan kaynaklansa da araba egzozu benzeri burnu tahriş edebilecek etmenlerde burun tıkanıklığına yol açmaktadır. Tıkanıklığın giderilmesi için başka farklı yöntemlerde bulunmaktadır. İşte burun tıkanıklığına iyi gelen şeyler: Birkaç damla zeytinyağı burundaki tıkanıklığı gidermenize yardımcı olur.

Toplumda sık görülen burun tıkanıklığı tedavi edilmediğinde farklı hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bu nedenle geçmeyen burun tıkanıklığı şikayetleri yaşayanlar mutlaka alanında uzman bir doktora başvurmalıdır. Geçmeyen burun tıkanıklığı nedeninin tam olarak tespit edilmesi açısından doktor muayenesi önem taşımaktadır. Alerjik burun tıkanıklığı nedeniyle oluşan tıkanıklıkları gidermek için burun spreyi ve ağızdan alınan tabletler mevcuttur fakat bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması oldukça önemlidir. Bu ilaçların yanı sıra alerji semptomlarınızı en aza indirmek için polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde camlarınızı açmamaya özen gösterin. Kuru ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmaktan kaçının ve ev içindeki rutubetli alanların onarımını sağlayın.