genel

Fesleğenin faydaları nelerdir? Fesleğenin sağlığa 10 faydası..

Abone Ol

Ayurvedik tıpta bir dizi rahatsızlığı tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan fesleğenin yapraklarından çiçeklerine kadar her parçası, hastalıkları önlediği ve sağlığı geliştirdiği bilinen çeşitli kimyasal bileşiklerle doludur. 100 gramında sadece 22 kalori olan fesleğen, aynı zamanda düşük kalorili ve salatalardan makarna soslarına kadar pek çok tarife lezzet katan bir bitkidir. Peki fesleğen neye iyi gelir? Gelin fesleğenin faydalarına birlikte göz atalım!

Soğuk algınlığına iyi gelir Fesleğen, ateş ve soğuk algınlığı tedavisinde mucize bir bitkidir. Fesleğenin içindeki çeşitli bileşikler, mukusun harekete geçmesine yardımcı olarak tıkanmış solunum yollarını temizler. Bu nedenle bronşit ve astım gibi çeşitli solunum problemleri için etkili bir tedavi yöntemidir. Taze fesleğen yapraklarını çiğnemek veya bir macun hazırlayarak bir kaşık yemek gribi uzak tutmaya büyük ölçüde yardımcı olur.

Öksürüğe iyi gelir Fesleğen, öksürük şurupları ve balgam söktürücülerin önemli bir bileşenidir. Bu ilaçları satın almak yerine evde, aynı şekilde işe yarayan fesleğen bazlı şurup hazırlayabilirsiniz. Bir bardak suya 8 fesleğen yaprağı ve 5 karanfil ekleyin ve 10 dakika kaynatın. Soğumasına izin verin ve ardından öksürüğü gidermek için içmeye başlayın.

Stresle savaşıyor Fesleğen aynı zamanda vücudun farklı stres türleri ile başa çıkmasına yardımcı olan ve zihinsel esenliği destekleyen bir 'adaptojen' veya anti-stres ajanı olarak tanınır. Çeşitli çalışmalar, fesleğen yapraklarının gürültü stresini azaltmada yararlı özelliklerini göstermiştir.

Sıtma ve dang hummasının yaygın olduğu musonlarda, ateşe yakalanma riskini önlemek için fesleğen yapraklarının suda kaynatıldıktan sonra tüketilmesi tavsiye edilir. Akut ateşten muzdaripseniz günde birkaç kez 1 bardak su içinde toz kakule ile fesleğen yapraklarını kaynatıp içebilirsiniz. Fesleğen yapraklarının suyu, yüksek ateşi düşürmek için kullanılabilir.

Sivilce, saçkıran, sedef ve böcek ısırıkları gibi cilt problemleriyle savaşır Bu bitki akne salgınlarını önler ve akne yaralarının iyileşme sürecini hızlandırır. Taze fesleğen yapraklarındaki yağ, aknenin birincil nedeni olan tıkanmış gözeneklerden sorumlu olan bakterileri ciltten temizlemeye yardımcı olur. Sivilceniz varsa bakterileri yok etmeye yardımcı olmak için etkilenen bölgelere fesleğen suyu sürün.

İnatçı öksürükten kaynaklanan boğaz ağrısından kurtulmak için fesleğen yaprağı ile kaynatılmış su ile gargara yapmanın etkili olduğu da kanıtlanmıştır. Araştırmalar, sade buhar inhalasyonu yerine buhara fesleğen özleri eklendiğinde öksürük ve soğuk algınlığının iyileşmesinin hızlandığını gösteriyor.

Bağışıklığı güçlendiriyor Düzenli olarak taze fesleğen yaprağı yemek, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Araştırmalar, fesleğendeki çeşitli kimyasal bileşiklerin vücudun enfeksiyonla savaşan antikor üretimini iyileştirebileceğini gösteriyor. Optimum sonuç elde etmek için kuru fesleğen yerine taze fesleğen kullanılması tavsiye ediliyor.

Ağız sağlığına faydalıdır Fesleğen ağız sağlığı için de iyidir. Ağız kokusu, pirore ve diğer periodontal hastalıklarla savaşabilir. Birkaç taze fesleğen yaprağını 1 veya 2 gün güneşte bekletin. Yapraklar kuruduktan sonra toz haline getirin ve dişlerinizi fırçalamak için kullanın. Doğal bir diş macunu yapmak için tozunu hardal yağı ile de karıştırabilirsiniz. Ayrıca ağız kokusundan kurtulmak için diş etlerinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Görme kabiliyetini iyileştirir Sadece 100 gram taze fesleğen yaprağı (bir demet taze fesleğen) önerilen günlük A vitamini ihtiyacını karşılar. A vitamini antioksidan özelliklere sahiptir ve sağlıklı görme için gereklidir. Taze fesleğen suyu, genellikle A vitamini eksikliğinden kaynaklanan göz ağrıları ve gece körlüğü için etkili bir çaredir.

Fesleğen ayrıca saçkıran, sedef hastalığı ve böcek ısırıkları gibi diğer cilt problemlerini tedavi etmek için de kullanılabilir. Taze fesleğen suyunun iltihap önleyici özellikleri, cilt iltihabını azaltmak ve rahatlama sağlamak için çalışır. Fesleğen aynı zamanda cildi yumuşak, esnek ve sağlıklı kılar.

Bazı sağlık uzmanları, stresi ve strese bağlı rahatsızlıkları önlemek için günde iki kez 10 ila 12 yaprak fesleğen çiğnemeyi önermektedir. Ayurveda, vücutta ve zihinde bir sakinlik hissi için kafeinli içeceklerin fesleğen çayı ile değiştirilmesini teşvik eder.

Alternatif olarak günde iki kez fesleğen çayı içebilirsiniz. Çayı yapmak için bir bardak kaynar suya taze fesleğen yaprağı koyun ve birkaç dakika bekletin. Çayı yavaşça yudumlayın ve baş ağrınız geçecektir. Hafif baş ağrıları için taze fesleğen yapraklarını çiğneyebilir veya saf fesleğen yağı ile başınıza masaj yapabilirsiniz.

Sindirim problemlerini iyileştirir Bir tutam fesleğen sadece yemeğinizi daha lezzetli hale getirmekle kalmaz aynı zamanda vücudu alkalize ederek sindirime de yardımcı olur. Fesleğinin iyi geldiği sindirim problemlerinden bazıları: -Su tutma ve şişkinliği azaltır -Vücudun pH seviyesini dengeler -Mide kramplarını ve reflüyü tedavi eder -Bağırsak mikroflorasında sağlıklı bakterilerin büyümesini destekler -Hastalığa yol açabilecek zararlı bakteri, solucan ve parazitlerle savaşır

Böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olur Fesleğen böbrek fonksiyonlarını güçlendirici bir etkiye sahip olabilir. Bu iddia pek çok bilimsel çalışma tarafından desteklenmese de doğal tıp üzerine çalışanlar bunun faydalı olduğuna inanmaktadır. Genel böbrek fonksiyonunu iyileştirmek için aç karnına suyla 5-6 taze fesleğen yaprağı tüketebilirsiniz. Böbrek taşlarınız varsa taze çekilmiş fesleğen suyunu eşit miktarda bal ile karıştırın. Yaklaşık 5-6 ay boyunca her gün içerek böbrek taşlarının idrar yolundan hızla atılmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Mide ağrılarını ve kramplarını tedavi etmek için fesleğenin suyunu çıkarabilirsiniz. 1 çay kaşığı fesleğen suyunu eşit miktarda zencefil suyuyla karıştırın ve mide ağrısını neredeyse anında hafifletmek için bu karışımı için. Ayrıca kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik ve asitlik gibi diğer yaygın mide sorunlarını tedavi etmek için fesleğen çayı demleyip içebilirsiniz.

Baş ağrısını rahatlatır Fesleğen, kas gevşetici olarak çalıştığı için baş ağrılarından kurtulmayı sağlayabilir. Dövülmüş fesleğen yapraklarını sandal ağacı ezmesiyle karıştırın ve gergin kasların neden olduğu baş ağrısından anında kurtulmak için alnınıza koyun.

Uyarılar: 1. Hamileler ve yakın gelecekte hamile kalmayı planlayanlar fesleğen tüketmekten kaçınmalıdır. Çalışmalara göre, ağız yoluyla aşırı fesleğen alımı başarılı gebe kalma olasılığını azaltıyor. Ayrıca düşük yapma riskinin artmasıyla da ilişkilendirilmiştir. 2. Hipotiroidizminiz varsa vücudunuz tiroksin adı verilen tiroit hormonunu yeterli miktarda üretemez. Fesleğen, tiroksin seviyelerini daha da düşürerek ve böylece bu durumu daha da kötüleştirerek hipotiroidizmi olan kişilere yarardan çok zarar verebilir. 3. Fesleğen, insülin ve diğer antidiyabetik ilaçların kan şekerini düşürücü etkisini artırabilir ve böylece kan şekerinizi tehlikeli derecede düşürür. Bu nedenle şeker hastaları fesleğeni kullanırken gerekli önlemleri almalı ve tüketmeye başlamadan önce doktorlarına danışmalıdır. 4. Fesleğenin kanın pıhtılaşmasını engellediği bilindiğinden, aynı etkiye neden olan antikoagülan/antiplatelet ilaçlarla birlikte tüketilmesi zararlı olabilir; morarma ve kanamaya neden olabilir. Aspirin, Warfarin, heparin, klopidogrel, dalteparin, enoksaparin, tiklopidin, kanın pıhtılaşmasını yavaşlattığı bilinen yaygın kan sulandırıcı ilaçlardan bazılarıdır.