genel

FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? 2022 haziran FED toplantısı ne zaman?

FED faiz kararı için küresel piyasalarda tüm dikkatler yapılacak toplantıya çevrildi. ABD enflasyonu mayıs ayında yüzde 8,6 gelerek piyasa beklentilerinin üzerine çıkarak 41 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Mayıs enflasyon rakamları ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkılaşma politikasının hızı konusunda belirleyici olabileceği için oldukça kritik önemde bulunuyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Toplantıdan 50 baz puanlık faiz artışı çıkması bekleniyor.

Abone Ol

FED haziran ayı faiz kararı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla ekonominin öne çıkan başlıklarından oldu. Piyasalarda yaşanan hareketlilikle altın fiyatları yukarı yönlü işlemine devam ederken, ABD'de mayıs ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşerek, 1981 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Piyasaları etkileyecek olan FED faiz kararını 15 Haziran'da açıklayacak. Fed Başkanı Jerome Powell’ın piyasalara vereceği mesajlar kritik önemde olacak.

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı 14 – 15 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. Fed 15 Haziran'da Türkiye saati ile 21:00’de faiz kararını açıklayacak. Fed Başkanı Jerome Powell’in basın toplantısının ise 21:30’da başlaması bekleniyor.

ABD ENFLASYON VERİSİ AÇIKLANDI ABD mayıs ayı Enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre, mayıs ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşerek, 1981 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Enflasyon aylık bazda da sürpriz yaparak yüzde 1 seviyesinde geldi.

FED FAİZİ ARTTIRACAK MI? Toplantıdan 50 baz puanlık faiz artışı çıkması beklenirken; Fed Başkanı Jerome Powell'ın piyasalara vereceği mesajlar kritik önemde olacak. Enflasyonu düşürecek araçlara ve kararlılığa sahip olduklarını söyleyen Powell, konuşmasında para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini söyleyen Fed Başkanı, enflasyonun düştüğüne dair net ve ikna edici kanıtlar görmemeleri halinde daha agresif hareket etmeyi düşünmelerinin gerekeceğini ifade etti. Bankanın, son olarak 50 baz puanlık faiz artışına gittiğini hatırlatan Powell, devam eden faiz artırımlarının uygun olacağını düşündüklerini dile getirdi. Gelecek iki toplantıda 50 baz puanlık faiz artırımına gitme fikrinin de Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) geniş destek bulduğuna dikkat çeken Powell, şunları söyledi:

“Fed, enflasyon düşene kadar faiz oranlarını daha kısıtlayıcı seviyelere yükseltmekten çekinmeyecek. ’Finansal koşullar uygun, enflasyonun düştüğünü görüyoruz’ diyebileceğimiz bir noktada olduğumuzu hissedene kadar gideceğiz.” Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Çin’deki karantinalar gibi ABD dışındaki gelişmelerin de ekonomide belirsizliğe neden olduğuna işaret eden Powell, bunların büyümeyi aşağı, enflasyonu ise yukarı yönlü baskılayabileceğini söyledi. Fed son toplantısında beklentiler dahilinde politika faizini 50 baz puan arttırmıştı.