genel

Farklı şekilde belirtiler veren boyun fıtığına dikkat!

Abone Ol

Kolda ağrı, elde uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük hissi... Milyonlarca insanın hayatını karartan boyun fıtıkları, farklı şekilde belirtiler verebiliyor. Boyun fıtıklarının tedavisinde izlenen yolu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. Ahmet İnanır anlatıp uyarılarda bulundu. Boyun fıtığı nedir, ne değildir işte tüm bilinmesi gerekenler...

Kimlerde boyun fıtığı görülür? Kişinin duruşuyla ilgili yanlış hareketler yapması, stres, gerginlik, hareketsizlik, fazla kilo sorunları boyun fıtığına zemin hazırlayan etkenlerdir. Gergin ve stresli kişilik yapısına sahip olanlar, potansiyel bir boyun fıtığı adayıdır.

En erken iyileşmenin sağlanması için en uygun yöntemin belirlenip uygulanması hayati öneme sahiptir. Mutlaka en uygun seçeneği önce uygulayacak bilgili ve deneyimi yeterli bir hekim seçilmelidir.

Boyun fıtığı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Boyun fıtığında tanı öncelikle muayeneyle konulmalı ve sonra MR ile de teyit edilmelidir. Boyun fıtığında sinir köküne bası veya basınç varsa öncelikli olarak tek tedavi yöntemine başvurmaktan uzak durulmalıdır.

Boyun fıtığı nasıl oluşuyor? Boyun fıtığı, omurlar arasındaki kıkırdak diskin ortasında yer alan yumuşak parçanın etrafındaki tabakaları yırtarak dışarı taşması sonucu oluşur. Dışarı çıkan disk materyali omurga kanalının orta kısmından fıtıklaşırsa omuriliğe, kanalın yanından fıtıklaşırsa kola giden sinirlere baskı yapabilir.

Orta bölümden çıkan fıtıklarda kişi ağrıyı; omuzlarında, boynunda ve kürek kemiklerinde veya sırtında hissedebilir. Yandan olan fıtıklaşmalarda ise hastanın kolunda ağrı ve elinde uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük hissi görülebilir. Tüm bu bulgular insanların günlük yaşamında olumsuz yönde etkileyecek şekilde gelişebilir.

"Şiddetli ağrı dolayısıyla başını taşımakta ve boyun hareketlerinde aşırı ağrısı olan vakalarda boyunluk tedavisi kullanılabilir" denilse de boyunluk çok gerekli vakalarda seçilmeli ve öncelikle ani hareketleri kısıtlamak amacıyla kullanılmalıdır.

Boyun fıtığı ameliyat gerektirir mi? Cerrahi tedavi nadir olarak gerekir ya da son yöntem olarak algılanmamalı, bazı nadir vakalarda ilk tercih olarak başvurulabilir. Bu kararı kesinlikle deneyimi ve donanımı olan bir uzman hekim vermelidir.

Her ne kadar kaslarda zayıflamaya yol açacağı söylenip duruyor olsa da bu konuda yayınlanan araştırmalar "Gerekli süreyi doktor belirlemelidir" demektedir. Fizik tedavi alanındaki tüm yöntemler hastaların hizmetine sunulmalı ve eksik bırakılmamalıdır.

Tereddütte kalınması durumunda fizik tedavi uzmanı ve beyin cerrahı fikir alışverişinde bulunmalı, bu karar sadece bir hekimin inisiyatifine bırakılmamalıdır.