genel

EYT'liler dikkat! Bunu yapanların maaşı yüzde 20 artıyor

Gerekli olan prim gününü doldursa dahi yaş akdinden dolayı emekliliğe ayrılamayanlara yapılan çalışma olarak bilinden EYT düzenlemesinden emekli olacakları ilgilendiren bir gelişme yaşandı. EYT'den emekli olanların maaşlarını yüzde 20 daha fazla alması mümkün! Peki, nasıl? İşte, detaylar...

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın detaylarını kamuoyuna duyurduğu EYT düzenlemesinde göre sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999'dan önce olan kadınlarda 5000 prim gün sayısı, erkeklerde 5000 prim gün sayısı, kadınlarda 20 hizmet yılı, erkeklerde de 25 hizmet yılını dolduranların emekliye ayrılabileceği açıklandı.

Emeklilik aylığını artırmanın formülleri ise emekli olacaklar tarafından sık sık merak ediliyor. Emekli aylığı prime esas kazanç, çalışma süresi, yıl içindeki zamlar, enflasyon verilerine göre değişkenlik gösteriyor. İsteğe bağlı sigorta, Bağ- Kur yerine SSK'dan hem erken emeklilik hem de yüksek aylık imkânı veriyor. 2000 yılı öncesi Bağ-Kur'luların SGK'ya geçmesi durumunda emekli aylığında yüzde 15-20 civarında artış oluyor.

Aylık hesabında, Ocak 2000 öncesi, Ocak 2000 ile Ekim 2008 arası ve bu tarihten sonrası olmak üzere üç önemli değişkenlik bulunuyor. 2000 öncesi dönem aylık hesabı gösterge, memur maaş katsayı ve aylık bağlama oranı çarpımı sonucunda ortaya çıkıyor.

EYT'lilerin en çok sorduğu sorulardan bir tanesi de EYT'den emekli olup çalışmaya devam edersem emekli aylığım yükselir mi? uzun yıllar çalışmak, prim gün sayısının artması tek başına aylığı artırmaya yetmez. Brüt kazancın yüksek yatırılması önem taşıyor. Bildirilen matrah artınca emekli aylığı da yükseliyor. Emeklilik başvurusu yapılırken bakmakla yükümlü eşle beraber çocuk sayısı da bildirilir. Bakmakla yükümlü kişiler olması aylık bağlama oranını artırır.Emekli aylığı çalışanın ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucçunda bulunan tutar aylık olarak bağlanıyor.

Ayrıca emekli aylığı bağlanırken prim günü, aylık bağlama oranı, prime esas kazanç tutarı gibi birçok parametre dikkate alınır. Son on yıllık ortalama kazanç 2000 öncesi çalışmalarda dikkate alınır.Çalışırken kazancı yüksek bildirilenlerin son 10 yıl ortalaması, düşük olanların da son 5 yılı dikkate alınır.

Mart ayında ilk maaşlarını alması beklenen EYT'lilerin aylıklarına yaklaşık yüzde 1,5 puanlık milli gelir artışı da eklenecek. 2020 yılının Ocak- Temmuz dönemi için en düşük emekli maaşının 5.500 TL olmasının ardından EYT yasası ile emekli olacakların alacağı en düşük maaş 5.500 TL oldu. Ancak yukarıda belirtilen parametreler dikkate alındığında hesaplara yatırılacak maaşlar kişiden kişiye değişiklik gösterecek.