genel

Ev sahibi, kiracı ve emlakçılar bu haber sizi ilgilendiriyor! Artık yasal zorunluluğu var

Son zamanlarda yaşanan ev ve kira bedellerinde yaşanan artışlar ev sahibi ve kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Son zamanların en popüler konusu olan kiracıların satışa çıkan evi emlakçılara veya alıcıya gösterme zorunluluğu var mı? Bu yasal mı? Kiracının evi göstermeme gibi bir hakkı var mı? sorularının cevabını sizler için hazırladık. İşte detaylar...

Abone Ol

Son zamanlarda yaşanan gelişmeler ,kiracı ve ev sahipleri arasında olumsuzluklara neden olabiliyor.

Konut arzındaki düşüş ev bulmayı güç hale getirirken son zamanlarda kiracı ve ev sahipleri arasında yeni bir gündem meydana geldi.

Kirada olan evini satışa çıkaran ev sahipleri muhtemel alıcılara veya emlakçıya evi gezdirmek istediğinde kiracılar evden çıkarılma korkusuyla evi muhtemel alıcı ve emlakçılara göstermek istemiyor.

Peki, yasal olarak kiracı evi gezdirmek zorunda mı? Çok merak edilen bu konu Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) “Ayıpların giderilmesine ve kiralananın gösterilmesine katlanma borcu” başlıklı 319. Madde’sinde açık bir şekilde ifade ediliyor.

Sözkonusu maddede kiracıların evi muhtemel alıcıya veya emlakçıya gösterme zorunluluğu var.

Madde şu şekilde: “Kiracı, kiralananın ayıplarının giderilmesine ya da zararların önlenmesine yönelik çalışmalara katlanmakla yükümlüdür. Kiracı bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür.''

Ev sahibinin de kiralanan yerin gezilip görüleceğini uygun bir süre önce kiracıya bildirmek ve bunların yapıldığı sırada kiracının yararlarını göz önünde tutma zorunluluğu var.

Peki, kiracı evin gezilmesine izin vermezse ev sahibi ne yapabilir? Ev sahibi sulh hukuk mahkemesinden evin muhtemel alıcılara gösterilmesine ilişkin gün ve saat belirlemesini talep ettikten sonra hakim kararıyla kiracının çıkarları hakkaniyete uygun olarak evin gezilip gösterilmesi gerçekleştirilir.