genel

Erken emeklilik fırsatı! 5 yıl prim ödeyen...

Abone Ol

Emeklilik ile ilgili flaş detay. Erken emeklilik fırsatı. Sigortalı çalışanlar rahatsızlanıp yüzde 60 oranında iş kaybı yaşaması halinde emekli ediliyor. Ayrıca en az 10 yıl sigortalı olup, toplam 1.800 gün prim ödenmesi şart. Başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmıyor ancak 1800 gün (5 yıl) prim isteniyor.

İş güvenliği ile ilgili düzenlemelerin haricinde çalışanların emeklilik tarihlerini ve işyerindeki durumlarını etkileyen sağlıkla ilgili kurallar var. Bazı durumlar erken emekli ediyor. İşte erken emeklilik yolları:

MALULEN EMEKLİLİK Burada en önemli şart, bu rahatsızlığın sigortalı olunan tarihten sonra ortaya çıkmış olması ve yüzde 60 oranında işgücü kaybı yaşanması.

Ayrıca en az 10 yıl sigortalı olup, toplam 1.800 gün prim ödenmesi şart. Başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmıyor ancak 1800 gün (5 yıl) prim isteniyor.

Burada yaş şartı aranmazken, sigortalılık süreleri 15-20 yıl, prim gün sayısı da 3.600-4.400 arasında değişiyor.

ANNELERE İNDİRİM Engelli çocuğu olan anneler için erken emeklilik imkanı var. Bakıma muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte biri toplam primlerine ekleniyor. Bu süre yaş şartından da düşülüyor.

ENGELLİYE ERKEN MAAŞ Engellilik oranı en az yüzde 40 olanlar vergi indiriminden faydalanarak erken emeklilik imkanına kavuşuyor.

Erken emeklilikten yararlanmak için öncelikle vergi indirimi almak gerekiyor.

HAKLI FESİH İMKANI: İş Kanunu sağlık sorunlarını, işten ayrılma ve iş akdini bildirimsiz olarak feshetme gerekçesi olarak sayıyor. İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa, işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedip tazminatını alabiliyor.