genel

Enflasyonla Başa Çıkmak İçin Kiralarda Yeni Dönem! Yüzde 25 Sınırı Kalkıyor

Enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan yüzde 25'lik kira artış tavanı, ağustos ayında kontratını yenileyecekler için yüzde 70,9'a yükselebilir, ancak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a göre, mevcut ekonomik koşullarda bu tavana ihtiyaç olmayabilir.

Abone Ol

Enflasyonla mücadele kapsamında Haziran 2022'de Meclis tarafından kabul edilen geçici kanunla, konut kiralarına yüzde 25'lik maksimum artış getirildi. Temmuz 2023'te sona eren bu uygulama bir yıl daha uzatıldı. Ev sahipleri ve kiracılar, temmuz ayında gelecek kira zamlarının boyutunu merak ediyorlar.

Eğer uygulama devam etmez ya da yeni bir sınırlama getirilmezse, kira zamları önceki dönemlerde olduğu gibi 12 aylık ortalama enflasyona göre belirlenecek. Son olarak mart ayı enflasyon verilerine göre; 12 aylık ortalama yüzde 55,91 olarak gerçekleşti. Yani yüzde 25'lik maksimum artış olmasaydı, ev sahipleri mart ayında en fazla yüzde 55,91 oranında zam yapabilecekti. Peki temmuz ayında 12 aylık enflasyon ortalamasının ne olacağına dair beklentiler ne yönde?

Son TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre; yıl sonunda enflasyonun yüzde 44 civarında olması bekleniyor. Bu tahminin gerçekleşmesi için de yılın kalanında ortalama aylık enflasyonun yaklaşık yüzde 2,5 seviyesinde olması gerekiyor. Bu koşullar sağlanırsa, 12 aylık ortalamaların (aylık maksimum kira zam oranı) önümüzdeki aylarda şu şekilde değişmesi bekleniyor:

AY TAHMİN EDİLEN 12 AYLIK ENFLASYON ORTALAMASI Haziran 64.6 Temmuz 70.9 Ağustos 64.1 Eylül 62.4 Ekim 60.6 Kasım 58.8 Aralık 56.9 Zam uygulanırken bir önceki ayın enflasyon verileri dikkate alınacaktır.

Verilere göre, temmuzda kontratını yenileyecekler için maksimum zam oranı yaklaşık yüzde 64,6 olurken, ağustos ayında bu oran yüzde 70,9'a yükselecek. Sonraki aylarda ise oranın düşmesi bekleniyor, çünkü baz etkisi devreye giriyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şubat ayında bir televizyon programına katılarak yüzde 25 sınırının devam edip etmeyeceğiyle ilgili bir soruya cevap vermişti. Tunç, önceliklerinin enflasyon hedefinin tutturulması olduğunu belirtti ve meclisin bu konuda vereceği kararın o günkü şartlara bağlı olduğunu vurguladı. Ayrıca ev sahibi ve kiracı arasında arabuluculuk sistemini başlattıklarını ve bu sayede tartışmaları biraz olsun azalttıklarını söyledi.

Bakan Tunç, "Yüzde 25 kira artışı uzatılmayacak mı?" sorusuna ise, Maliye Bakanı'nın enflasyon hedefiyle ilgili yaptığı açıklamalara bakıldığında böyle bir sınıra ihtiyaç olmayacağını düşündüklerini belirterek cevapladı.

Sonuç olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamalarına göre, mevcut ekonomik koşullar göz önünde bulundurulduğunda, kira artışlarıyla ilgili yüzde 25'lik tavanın uzatılmasına gerek olmayabilir.

Enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan yüzde 25'lik kira artış tavanı, ağustos ayında kontratını yenileyecekler için yüzde 70,9'a yükselebilir.