genel

Emekliye ve memura zam müjdesi! Enflasyon oranı ve ek ödemelerle örnek emekli maaş hesaplaması

Bütçe kanun teklifinin sunulmasından sonra sıra yılbaşında gerçekleşecek zam oranları ve en düşük emekli maaşı için yapılacak düzenlemelere geldi. Öte yandan emekli ve memur maaşı için olası zam oranları ortaya çıktı. İşte emekli ve memur maaşıyla ilgili merak edilenler...

Abone Ol

Orta Vadeli Plan'ın (OVP) belli olması ve mali disiplinde yol haritasının çizilmesi sonrası ilk adım 5000 TL Cumhuriyet ikramiyesi oldu. Yeni gelişmeler 15 milyonu aşkın emekliyi ilgilendiyor. TBMM'de yeni yasama döneminin başlamasıyla ekonomi gündemi hareketlendi. Ekim ayının ilk Kabine Toplantısı sonrası, emekliye 5000 TL ikramiye müjdesini Erdoğan verdi.

5000 TL emekli ikramiyesi Kasım ayının ilk yarısında hesaplarda olacak. 5.000 TL emekli ikramiyesi Kasım ayının ilk yarısında sigorta tahsis numarasının son hanesine göre emeklilere ödenecek.

Asgari ücret ve emekli zammı düzenlemeleri hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kimsenin enflasyona ezdirilmeyeceğini belirtti. Erdoğan, "Enflasyonun üstesinden gelecek bir program uyguluyoruz. Hükümet olarak aldığımız tedbirlerin etkisini görmeye başladık, millet destek verdikçe süreç hızlanacaktır. Hem çalışanlarımızın hem emeklilerimiz için gerekli düzenlemeleri yılbaşında yapacağız" dedi.

Emekli zammı için bir açıklama da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi. Şimşek, "Emeklilerimiz, memurumuz, işçimiz, bütün çalışanlarımız için sözümüz var enflasyona ezdirmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 2023 yıl sonu enflasyon rakamlarının yüzde 67,22 olması bekleniyor. Bu beklentiye göre Tüketi Fiyatları Endeksi 1886,99 seviyesine yükselecek. Yine bu rakamlara göre: 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 39,61 Refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli zammı yüzde 39,61 Ocak 2024'te toplu sözleşme zammı yüzde 15 Memur enflasyon farkı yüzde 31,70 Memur zammı ise yüzde 51,46

Nisan ayından bu yana enflasyon artışı yüzde 45,14 olarak hesaplandı. (En düşük emekli maaşı son olarak Nisan 2023'te artırıldı) Bilindiği üzere SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları her yıl Ocak ve Temmuz döneminde olmak üzere 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Bu oran doğrudan kök maaşlara yansıyor. Burada emekli maaşı zammı için yüzde 10 civarında bir refah payı masada olacak. Yeni yılda emekli maaşlarının yüzde 50 civarında zam alması bekleniyor.

Örneğin; 10.000 TL kök maaşı olan bir vatandaşın maaşı refah payı hariç yüzde 39,61'lik zam rakamlarına göre 13.961 TL'ye yükselecek. Bu rakama yüzde 4'lük ek ödeme ilave edilecek ve emekli vatandaş hesabında 14.519 TL'yi görecek. Ayrıca bu dönem memur zam oranı emekli maaşları için de önemli bir referans değer olacak. Ocak zammı için 5-10 puanlık bir refah payı da masada olacak.

Eğer emekliye de memura benzer bir zam söz konusu olursa 10.000 TL kök maaşı olan bir emeklinin maaşı 15.146 TL'ye yükselecek. Yüzde 4'lük ek ödeme ile beraber yeni rakam 15.752 TL'yi bulacak.