genel

Emekliler Arasındaki Zam Farkı Kapanıyor, İşte Hükümetin Zam Senaryoları

Memur emeklileri ve SGK/Bağ-Kur emeklileri arasındaki 12 puanlık zam farkının kapatılması amacıyla hükümet, çeşitli stratejiler üzerinde çalışmalar yürütüyor.

Abone Ol

Geçen yıl seyyanen zamla birlikte 7,500 liraya çıkarılan emekli maaşlarına, yüzde 37,57'lik zamın tam olarak yansımama riski ortaya çıkıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu konuda yapılacak düzenlemelerin Kabine'de değerlendirileceğini ve Meclis'e sunulacağını açıklamıştı

AK Parti ise en düşük emekli maaşı ve zam farkıyla ilgili bir yasa teklifi hazırlayarak Ocak ayının üçüncü haftasında Meclis gündemine getirmeyi planlıyor. Bu düzenlemelerin 26 Ocak'a kadar yasalaşması bekleniyor.

Emeklilere ek zam ve en düşük emekli maaşı konularında yapılacak düzenlemelerle ilgili olarak Cevdet Yılmaz, "En düşük emekli alanlara dönük olarak ne yapabiliriz diye çalışıyoruz. Hükümetimiz Kabine'de tartışacaktır önümüzdeki günlerde, ardından da Meclis’imizin takdirine sunulacaktır" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN MASADAKİ ÜÇ FORMÜL Formül 1: Kök aylıklara düşükten başlamak üzere bir artış yapılarak belli bir seviyeye çekilecek, ardından yüzde 37,57'lik 6 aylık enflasyon artışı maaşlara eklenecek. Formül 2: Kök aylıklara kademeli olacak bir oransal zam yapılacak, ardından ortaya çıkan yeni kök maaşa yüzde 37,57'lik enflasyon artışı eklenecek. Formül 3: Kök aylıklar mevcut 7 bin 500 lira olan taban seviyeye yükseltilecek. Üzerine yüzde 37,57’lik 6 aylık enflasyon artışı eklenecek. Ardından belirlenecek refah payı puanı dahil edilecek

Düzenlemelerin ardından emekliler, e-Devlet üzerinden yeni zamlı maaş bilgilerini 17 Ocak'tan itibaren takip edebilecekler. Bu süreç içerisinde hak kaybının önlenmesi amacıyla Ocak farkları ödendikten sonra Şubat ayında maaşlar, yeni oranlara göre hesaplanacak ve temmuz ayında ise maaşlar 6 aylık enflasyona göre yeniden belirlenecek.