genel

Emekli ve Memur Zammı Ne Kadar Olacak!

Yıl başı ile TÜİK'in Aralık enflasyon rakamlarını duyurmasıyla birlikte SSK, Bağ-Kur emekli zammı ve memur enflasyon farkı ile zam oranları belli olacak. Öte yandan hükümet geçtiğimiz yıl başındaki gibi alım gücünün üzerindeki sorunları giderecek sosyal refah artışları üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ücretliler, emekli ve memurlar için hükümete alım gücünü artıracak adımlar atılması yönünde talimatı vermesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde çalışmalar hızlandı. Yıl başında yapılacak düzenlemelerle enflasyonun refah kaybında yol açtığı tahribat kademe kademe giderilecek.

SSK ve Bağ-Kur emekli zammı ile memur maaşları için enflasyon oranı doğrudan etkili oluyor. Şu ana kadar 3 aylık enflasyon rakamları netleşirken, Perşembe günü TÜİK EKim ayı verilerini paylaşacak. Bununla beraber maaş zam oranı için 4 aylık rakamlar kesinleşecek.

SSK ve Bağ-Kur emekli zammı Ekim, Kasım, Aralık ayı enflasyon oranı açıklaması sonrası kesinlik kazanacak. Emekli maaşları her yıl 2 defa 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor.

Memur ve memur emeklisi ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı toplamı kadar yılda 2 kez zam alıyor. Enflasyon farkı, bir önceki dönemde verilen toplu sözleşme zammı üzerinde 6 aylık enflasyon kadar oluyor.

Ocak ayında memur emeklisi ve memur maaşları için belirlenecek zam oranı aynı zamanda sosyal yardımları ve kıdem tazminatı tavanını da yükseltecek. İşte 6 aylık enflasyon beklentileri göre yeni 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, kronik hasta yardımı ve engelli aylığı hesabı...

2022 yılı ilk 6 aylık enflasyon farkına göre memura 41,69 ve emekliye yüzde 42,35 oranında zam yapıldı. Gerçekleşecek olan enflasyonun yüzde 15 oranında olması durumunda emeklilerin en az yüzde 15'lik zam alacağı tahmin ediliyor. Buna göre; yüzde 15 oranındaki enflasyon farkı ile en düşük emekli maaşının 3 bin 500 TL'den 4.025 TL'ye yükselmesi bekleniyor.

En düşük memur maaşı yüzde 30 artış olursa 9 bin 105 liradan 11 bin 836 liraya yükselmiş olacak. En düşük memur emekli maaşı yüzde 30 artış olursa 6 bin 078 liradan 7 bin 901 liraya yükselmiş olacak