genel

Emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam için son dakika gelişmesi: Zam senaryosunda ‘8 bin TL’ detayı....

Milyonlarca emekli memurun gözü yapılacak zam düzenlemesine çevrildi. Bu hafta nihayete erdirilmesi beklenen zam ile ilgili detaylar, netleşmeye başladı. İşte 2023 emekli zammı tahmini ile memur zammı için son dakika gelişmesi haberinin detayları...

Abone Ol

Milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği zam için sona yaklaşıldı. Bugün Beştepe'de gerçekleştirilecek Kabine Toplantısında emekliye zam ile en düşük memur maaşı düzenlemesi görüşülecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ortaklaşa çalıştığı zam düzenlemesinin bu hafta nihayete erdirilmesi planlanıyor.

Ankara kulislerinin hareketlendiği şu günlerde 6 aylık enflasyon tahmini ile memur maaş zammı ile emekli zammı hesaplama tablosunda rakamlar öne çıkmaya başladı. 5 Temmuz'da haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanması ile beraber maaş artışları, netlik kazanacak.

Emekli maaşına yapılacak düzenlemede kademeli artış gündemde. 7.500-10.000, 10.000-15.000, 15.00-20.000 ve 20.000 TL’nin üzerine kademeli olarak emekli zam oranı belirlenecek. Zam oranına ilişkin dillendirilen miktarlarda yüzde 30 ile 40 arasında bir artışın yapılabileceği görüşü ağır basıyor.

Emekli maaş düzenlemesi için 3 formül masada yerini aldı. Yapılacak tüm artışın seyyanen zam olarak maaşlara yansıtılması ilk formül olurken, ikinci formülde ise oransal artış dahilinde aylıkların artırılması düşüncesi hakim. Üçüncü olarak da oransal zammın üzerine refah payı artışı yapılabileceği görüşü de savunuluyor.

En düşük memur maaşına yapılacak düzenleme ile ilgili değerlendirmelerde bulunan SGK Uzmanı Emin Yılmaz, memur maaşlarına yapılacak seyyanen zam ile ilgili senaryoları açıkladı: “Kabaca söylemek gerekirse yılbaşındaki zamma bakıldığında yüzde 15 enflasyon rakamına yüzde 15 refah payı artışı yapılmış. Yani oradaki katkı payını iki ile çarptığımız zaman yüzde 30’luk bir rakam elde etmiştik. Bunu referans olarak kabul edebiliriz. Yani memura yüzde 16’lık bir zam yapılacaksa yüzde 16 da refah payı eklenirse Temmuz 2023 için yüzde 32’lik zam söz konusu. Dolayısıyla 11.848 TL’ye yüzde 32’lik zam yapıldığı zaman 15.712 TL’ye ulaşmış oluyoruz.

Peki en düşük memur maaşı 22 bin TL nasıl olacak? 3 tane seyyanen zam senaryosu var. 5 bin, 7 bin ve 8 bin TL… 22 bin liradan yüzde 32 zam ile 15.712 liralık zammı çıkardığımızda 7 bin liralık fark olması lazım. Buradaki veriler ışığında 8/1 kademede olan polis memuru 18.235 TL’den 24 bin 183 liraya maaşı ulaşır. Seyyanen 5 bin TL’lik zam ile de 29.183 TL alma ihtimali bulunuyor. Yani burada oran orantı ile yüzde 60’lık bir fark oluştu. En düşük memur maaşı yüzde 86 artacak ancak hepsine orantılı bir şekilde yüzde 86’lık zam olmayacak. Orada derece, kademeye göre rakamlar değişecek”