genel

Emekli olmak için şartlar nelerdir? Emeklilik işlemi ne zaman yapılıyor? İşte 10 soruda kolay emeklilik

Abone Ol

DONDURULMUŞ HİZMET SÜREM VAR. İHYA ETMEK AVANTAJLI MI? Geçmişte prim borcu nedeniyle dondurulan sigortalılık süreleri daha düşük ödemeyle ihya ediliyor. Güncel prim tutarı yerine söz konusu dönemdeki tutar enflasyon ile güncellenerek ödeniyor..Bunun için 1 Kasım'a kadar başvurup ödemeyi yapmak gerekiyor. .

Bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek ve kurum alacakları arasında yer almayacak. Daha sonra istenirse bu süreler ihya edilebilecek. .

Yapılandırma fırsatı Bağ-Kur'luların yüzünü güldürdü. Prim borcu olan ya da geçmişte sigorta süresini donduranlar, önemli imkanlara kavuştu. .İşte sorularla prim borçlarından kurtulma yolları ve elde edilecek imkanlar: .

BORÇLAR NASIL YAPILANDIRILACAK? 30 Nisan 2021'e kadar oluşmuş prim borçları yapılandırılıyor. Bunun için ay sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurulması, gerekiyor. Borçların gecikme faizleri silinip, bunun yerine Yİ-ÜFE farkı eklenecek..İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapanlardan, Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilecek. .

BAŞVURULMAZSA NE OLACAK? Prim borçlarının yapılandırılmaması veya 1 Kasım'a kadar ödenmemesi halinde; 30 Nisan'dan önceki prim borcu bulunan hizmetler dondurularak, prim borçları silinecek..

EMEKLİLİK İŞLEMİ NE ZAMAN YAPILIYOR? Borcunu yapılandırarak ya da primlerini ihya ederek emekli olacak kişiler, ödemelerin tamamlanmasının ardından aylığa kavuşabiliyor..

Prim borcu nedeniyle emekli olamayan ancak bu sürelere ihtiyacı olmayanlar da borç silip hizmet süresi durdurulunca aylık bağlatabilecek.

.EMEKLİLİK KREDİSİNDEN KİMLER YARARLANIR? Birikmiş Bağ-Kur prim borcunu ödemesi ya da ihya etmesi durumunda 4/A ya da 4/B'den yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar yararlanabiliyor..Hizmet borçlanması nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılara da aynı imkan var. .