genel

Emekli, memur ve asgari ücretli için yeni tahmin! Refah payı ve kök ücret müjdesine göre nasıl olacak?

Bakan Işıkhan geçtiğimiz hafta sonu ”İnşallah yılbaşı itibarıyla da maaşlarda yapılacak. İyileştirmelere dair yeniden bir durum değerlendirmesi yaparak gereken adımları atacağız” dedi. İşte olası zam oranlarına göre yeni asgari ücret, memur ve emekli maaş tahminleri...

Abone Ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçtiğimiz haftalarda SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 38, memur ve memur emeklilerine ise yüzde 50’ye yakın artış yapılacağını söylemişti. Bakan Işıkhan hafta sonu yaptığı açıklamada ise, ”İnşallah yılbaşı itibarıyla da maaşlarda yapılacak iyileştirmelere dair yeniden bir durum değerlendirmesi yaparak gereken adımları atacağız” dedi.

Milliyet'in haberine göre; Hükümet cephesinden yapılan son açıklamalar sonrasında memur, emekli ve asgari ücretliye ne kadar zam yapılacak? Konuyla ilgili beklentilerini açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, en düşük emekli maaşına ilişkin tahmini rakam verdi. İşte detaylar...

“En son açıklandığı üzere emeklilere tek sefere mahsus 5 bin TL ikramiye verilecek. Kasım ayının 15’ine kadar hesaplara yatacak, çalışmayan emeklilere verilecek ikramiyenin 60 milyar TL’den fazla bir maliyeti söz konusu. Bu emeklilere kısa süreli bir nefes aldıracaktır. Esnaflara yönelik prim gün sayısının düşürülmesi hazırlığı, tüm emeklilerin kök maaşlarının artırılması ve kademeli bir şekilde zam yapılması için sene başında daha fazla oransal zamdan faydalanılması adına düzenlemeler yapılacak."

SSK ve Bağkur emeklileri sadece enflasyon farkını alıyor, memur ve memur emeklileri ise enflasyon farkı artı toplu sözleşmeden kaynaklı zam alıyor. Haziran ayında yüzde 6’lık toplu sözleşme zammı yapılmıştı. Sene başında yüzde 15’lik bir toplu sözleşme zammı yapıldı. Yüzde 38 ile yüzde 50 arasında 9 puanlık bir fark bulunuyor.

Ancak burada son yıllarda yapılan zamlarda gördüğümüz üzere hem emeklilere hem de memur ve memur emeklilerine birbirine yakın zam yapıldı. Son zamda yüzde 25 tüm emekli kesime uygulandı. Memur, memur emeklisi, SSK ve Bağkur emeklilerine sene başında yapılacak zammın yüzde 50 oranında olacağını düşünüyorum. SSK ve Bağkur emeklileri için bu zam refah payını içeren bir düzenleme olacaktır. En düşük memur emeklisi maaşı 9 bin 876 TL civarında bu zamla 15 bin TL’ye yakın bir emekli maaşı olacağını düşünüyoruz. Memur maaşı ise 22 bin TL seviyesinde, artışla birlikte 33 bin TL’ler seviyesine çıkacağını düşünüyoruz. En düşük emekli maaşı şu an itibarıyla 7500 TL seviyesinde, ara zam yapılsaydı 10 bin TL seviyesine çıkması gerektiğinden bahsetmiştik. Yeni yılda yapılacak olan zamla 11 bin 250 TL ile 12.500 TL arasında en düşük emekli maaşının olacağını tahmin ediyoruz.

Bu yapılırken kök maaşın en düşük emekli maaşı seviyesine getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kök maaşa bir zam yapılmazsa emekliler burada oransal zamdan faydalanmıyorlar. Ara zamda 6 bin TL ve altında olan kök maaş sahipleri zam alamadı. 2025 sonu itibarıyla da tek haneli enflasyon hedefi olduğu için emeklilerimizin kök maaşının en düşük maaş seviyesine taşınması gerekiyor. Eğer bu yapılırsa emekliler her oransal zamdan mutlak suretle daha fazla faydalanacaklardır.

Asgari ücrete zam konusu sadece enflasyon farkından ibaret değil, masada birden fazla veri var. TÜİK’in verileri, kamu kurumlarının verileri, gelişmişlik endeksleri ve diğer hususlar da asgari ücret tespit komisyonunda tartışılıyor. Komisyon karar verdikten sonra kamu kurumu ile istişare ediyor. Karar memur, emeklileri ve özel sektör çalışanlarını da etkileyecek. Yani toplumun tüm kesimlerindeki çalışanları etkileyecek. Asgari ücretin minimum 15 bin TL seviyesine çıkacağını düşünüyorum. Bu da yüzde 40’lar seviyesinde bir artışa tekabül ediyor. Burada enflasyon seviyesi dikkate alınacaktır.” dedi.

Her emeklinin maaşı kendi emeklilik koşullarına göre belirleniyor ve bir kök aylık hesaplanıyor. Bu rakama yüzde 4'lük ek ödeme ekleniyor. Eğer bu maaş yasal olarak belirlenen taban aylığın altında ise Hazine desteği ile emekli maaşı 7.500 TL'ye tamamlanıyor. Emekli taban aylığının ara zam ile aratmasıyla beraber Hazine desteği de yükselmiş olacak.

Bilindiği üzere SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları her yıl Ocak ve Temmuz döneminde olmak üzere 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Bu oran doğrudan kök maaşlara yansıyor.Örneğin; 10.000 TL kök maaşı olan bir vatandaşın maaşı bu hesaplanan rakamlara göre 13.961 TL'ye yükselecek. Bu rakama yüzde 4'lük ek ödeme ilave edilecek ve emekli vatandaş hesabında 14.519 TL'yi görecek. Ayrıca bu dönem memur zam oranı emekli maaşları için de önemli bir referans değer olacak. Ocak zammı için 5-10 puanlık bir refah payı da masada olacak.

yıllık enflasyon beklentisine göre memur ve emeklisinin zam hesapları aşağıdaki gibi oldu: MEMUR: 33.347 MEMUR EMEKLİSİ: 14.958 ZAMLI MEMUR MAAŞLARI ŞUBE MÜDÜRÜ-(ÜNİ MEZUNU)1/4 49.131 Emekli, memur ve asgari ücretli için yeni tahmin Refah payı ve kök ücret müjdesi MEMUR(ÜNİ MEZUNU) 9/1 34.724 UZMAN ÖĞRETMEN 1/4 44.719 ÖĞRETMEN 1/4 40.352 HEMŞİRE ÜNİ. MEZUNU) 5/1 40.028 MÜHENDİS 1/4 50.147 TEKNİSYEN 35.631 PROFESÖR 1/4 72.869 ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ 7/1 48.089 VAİZ 1/4 41.815 AVUKAT 1/4 47.784