genel

Emekli Maaşlarına Büyük Zam! Yeni Oran Belli Oldu, En Düşük Emekli Aylığı Ne Kadar Olacak?

Emekli Maaşlarına Büyük Zam! Yeni Oran Belli Oldu, En Düşük Emekli Aylığı Ne Kadar Olacak?

Abone Ol

Son dakika haberlerine göre, 2024 yılında emekli maaşlarına büyük bir zam yapılacak. Milyonlarca emeklinin merakla beklediği zam oranı nihayet açıklandı. Aralık ayının sonuna yaklaşılırken, Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur emekli maaşı hesaplama işlemleri hız kazandı.

Son enflasyon verilerine göre, emekli zam oranı %33,66 olarak belirlendi. Ancak, net rakamlar Aralık ayı enflasyon oranıyla birlikte netleşecek. Bu zam oranıyla birlikte emekli aylıkları önemli bir artış yaşayacak.

Emekli zammı hesapları ve tahminleri gelmeye başladı. Emekli ve memur maaşları yılda iki kez Ocak ve Temmuz aylarında zamlanıyor. Buna göre en düşük emekli maaşı 2024 Ocak zammı ile belirlenecek. Emekli zam oranı yılın 5 aylık enflasyon verileri ile hesaplandı. Geriye ise yalnızca Aralık verisi kaldı.

En düşük aylığın 10.000 TL'yi geçmesine kesin gözüyle bakılırken milyonlarca emekli hesaplama işlemlerine tam gaz devam ediyor. Peki; Emekli Sandığı, SSK, Bağkur en düşük emekli maaşı ne kadar olacak, kaç TL, ne zaman açıklanacak?

OCAKTA EMEKLİLERE NE KADAR ZAM YAPILACAK? Ocak-Haziran 2024 tarihleri arasında geçerli olacak emekli zam oranı için nefesler tutuldu.6 aylık enflasyon rakamlarına göre hesaplanan emekli zammı için teknik ve bütçe çalışmaları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde devam ediyor. Öte yandan enflasyon rakamları yanı sıra refah payı için de hazırlıklar sürüyor.

Ekonomist Muhammet Bayram CNN Türk ekranlarında merak edilen soruları yanıtladı. En düşük emekli maaşının ne kadar olabileceğini CNN Türk ekranlarında açıklayan ekonomist Muhammet Bayram milyonların beklediği rakamları açıkladı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KA LİRA OLACAK? Milyonlarca emeklinin merak ettiği soruyu yanıtlayan Bayram, 2023 Ocak ayında emekli maaşının 5.500 TL ve 2023 Nisan 7.500 TL olduğunu belirtti. Ekonomist Bayram 2024 yılı Ocak ayında en düşük emekli maaşının yüzde 50 artışla 11.250 TL olmasını beklediğini belirtti.

Çalışan emekliye 5000 TL ikramiye ödemesi takvimi belli oldu. Çalışan emeklilere ikramiye ödemesiyle SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı ile dul yetimler dahil bütün hak sahipleri 5000 TL Cumhuriyet ikramiyesi ödemesi almış olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan ek emekli ikramiyesi düzenlemesi için açıklama geldi. Bakan Işıkhan ödemeler için hazırlıkların tamam olduğunu açıkladı. Çalışan emekliye 5000 tl ikramiye ne zaman verilecek? İşte detaylar...

ÇALIŞAN EMEKLİYE İKRAMİYE DÜZENLEMESİ TORBA YASADA Çalışan emeklilerin merak ettiği bir diğer konu ise 5 bin TL'lik ikramiye ödemesi. Ek emekli ikramiyesi düzenlemesi için kanun teklifi TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Çalışan emekliye ikramiye kanun teklifi 86 maddelik torba yasaya eklendi.

Ekonomiye ilişkin düzenlemeleri öngören 86 maddelik torba teklifin çalışmaları Meclis Genel kurulunda devam ediyor. Teklife göre çalışan emekliler de 5 bin liralık ödemeden faydalanacak.

ÇALIŞAN EMEKLİYE İKRAMİYE KANUN TEKLİFİ NE ZAMAN MECLİS'TEN GEÇECEK? Bütçe görüşmeleri dolayısıyla torba kanun teklifi görüşmelerine ara verildi. TBMM'de bütçe görüşmelerinin 25 Aralık'a kadar sona ermesi ve toplam 86 maddeden oluşan torba yasa teklifinin kalan maddelerinin ise 26-28 Aralık tarihleri arasında Meclis'ten geçip ve Başkan Erdoğan'ın onayıyla Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.

BAKAN IŞIKHAN'DAN EMEKLİ İKRAMİYESİ ÖDEME TARİHİ AÇIKLAMASI Çalışan emekliye ikramiye tarihi konusunda konuşan Bakan Işıkhan, yasa teklifinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından iki gün içinde yatırılması konusunda çalışmaları tamamladıklarını söyledi.

Bakan Işıkhan şu ifadeleri kullandı: EYT kapsamında düzenlemeden faydalanan kişi sayısı bugün itibarı ile yaklaşık 2 milyon. Çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeme yaptık. Çalışan emeklilerimiz için de kanun teklifi Meclis'te kabul edilip, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra ödemeleri 2 gün içinde yapacak şekilde hazırlıklarımızı tamamladık.

ÇALIŞAN EMEKLİLERE İKRAMİYE NE ZAMAN YATACAK? ÇALIŞAN EMEKLİLERE İKRAMİYE NE ZAMAN YATACAK?Bir yandan emekli ikramiyesi düzenlemesi için Meclis süreci devam ederken bir yandan da Bakan Işıkhan'ın SGK'ya verdiği talimatla hummalı çalışma tamamlandı. Düzenleme Meclis'ten geçip Resmi Gazete'de yayımlanır yayımlanmaz SGK harekete geçecek.Meclis çalışma takvimi dikkate alındığında çalışan emekliye ikramiye düzenlemesi 2023 yılı içerisinde yasalaşacak. Torba yasanın 26-27 Aralık tarihinde yasalaşması bekleniyor. Gerekli hazırlıklar yapılıyor.

ÇALIŞAN EMEKLİLERE İKRAMİYE 29 ARALIK'TA Torba yasanın 27 Aralık Çarşamba günü Meclis'ten geçip yasalaşması, 28 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanması ve 29 Aralık'ta da ödemelerin yapılması bekleniyor.

HERHANGİ BİR İŞLEME GEREK YOK, BANKAYA OTOMATİK YATACAK Emekli ikramiyesi vatandaşların maaş aldıkları banka hesaplarına otomatik olarak yatırılıyor. Bunun için bir başvuru ya da belgeye ihtiyaç duyulmuyor.

DUL VE YETİMLER DE EMEKLİ İKRAMİYESİ ALACAK İkramiye ödemeleri vefat eden sigortalıların eş ve çocuklarına da yapılıyor. Burada ödemeler hisse oranında gerçekleştiriliyor. Söz konusu 5 bin liralık ikramiyeden yararlanamamış olan dul ve yetimler için de ödeme gerçekleştirilmesi bekleniyor. Yüzde 75 hissesi olanlar 3750 TL, Yüzde 50 hissesi olanlar 2500 TL, Yüzde 25 hissesi olanlar 1250 TL ikramiye ödemesi alıyor.

ÇALIŞMAYAN EMEKLİLERE ÖDEMELER TAMAMLANDI Çalışmayan emeklilere ödemeler 11-12-13-14 Kasım tarihlerinde yapıldı. Burada SSK'lılar tahsis numarasına göre 11-12-13 Kasım tarihinde emekli ikramiyesi ödemesi alırken, Bağ-Kur'lu ve emekli sandığı emeklileri de 14 Kasım'da ödemesini hesaplarda gördü.