genel

Emekli, Asgari Ücretli ve Memurlar... 2024'te Maaşlar Ne Kadar Olacak?

Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş'un değerlendirmesine göre, yıl sonu enflasyonunun yüzde 65 olması durumunda memurların alacağı zam oranı yüzde 50'yi bulacak.

Abone Ol

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, Milliyet'e yaptığı açıklamada, yılın son 6 ayına ait enflasyon rakamlarının değerlendirmesini yaparak önemli ekonomik beklentilere işaret etti. Memur maaşlarının toplu sözleşme ile belirlendiğini belirten Kurtuluş, enflasyon oranına ek olarak 15 puanlık toplu sözleşme alacaklarını ifade etti.

Yıl sonu enflasyonunun yüzde 65 olması durumunda memurların alacağı zam oranının yüzde 50, yüzde 70 olması durumunda ise yüzde 53'e çıkabileceğini öngördü.

Kurtuluş'un açıklamalarına göre, yıl sonu enflasyonu yüzde 65'te gerçekleşirse, yılın ikinci altı ayı için yüzde 37-38 bandında enflasyon farkı verilecek. Yüzde 70 olması durumunda ise bu oranın 42-43 bandında oluşacağı öngörülmekte.

Bu kapsamda, yıl sonu enflasyonunun yüzde 65 olması ve yüzde 42-43 oranında enflasyon farkı alınması durumunda, asgari ücrete, SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 50 zam yapılacağı düşünülmekte.

Açıklamalarına devam eden Kurtuluş, bu senaryoya göre en düşük emekli maaşının 7500 TL'den 11 bin 250 TL'ye yükseleceğini, asgari ücretin ise 11 bin 402 TL'den 17 bin 100 TL'ye çıkacağını belirtti. Ancak, yıl sonu enflasyonunun hedeflenen yüzde 65'ten farklı bir seviyede gerçekleşmesi durumunda, bu rakamların revize edilebileceğine dikkat çekti

Kurtuluş, hükümetin 2024 yılı için belirlediği yüzde 34'lük enflasyon hedefine değinerek, bu hedefin yakalanması durumunda tek bir asgari ücret belirlenebileceğini, ancak hedefin tutmaması halinde temmuz döneminde ara zamın gündeme gelebileceğini vurguladı.

İşverenlerin tek asgari ücret taleplerine de değinen Kurtuluş, işverenlerin bütçe planlamalarında istikrarlı bir işçilik kalemi görmek istediklerini ve enflasyonla mücadelede hükümeti destekleyeceklerini belirtti.