genel

Ek MTV'de herkesi ilgilendiren önemli detaylar: Ne kadar ödenecek? Alıcı mı ödeyecek yoksa satıcı mı ?

Ülke genelinde araç sahiplerinin merakla beklediği ek motorlu taşıtlar vergisi (MTV) hakkında detaylar açığa çıktı. Yeni düzenlemeye göre, araç alım-satımda ek vergi sorumluluğu kanunun yürürlük tarihine bağlı olarak belirlenecek. Bu kanunun yanı sıra, ek MTV ödenmeden araçların muayene işlemleri gerçekleştirilemeyecek.

Abone Ol

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın oluşturduğu taslakta belirtildiği üzere, araç alım ve satım işlemlerinde ek vergi sorumluluğunun belirlenmesi süreci kanunun yürürlük tarihine bağlanacak. Yani, 15 Temmuz 2023 tarihinden önce araç satışı gerçekleştirilen durumlarda vergi sorumluluğu aracı alan kişiye ait olacak. Ancak, bu tarihten sonra yapılan satışlarda, ek MTV'nin sorumluluğu aracı satan kişiye yüklenmiş olacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın taslağına göre, ek MTV mükellefi, kanunun yayımlandığı tarih olan 15 Temmuz 2023'te vergi mükellefi olanlar ile yıl sonuna kadar ilk defa tescil edilen taşıtların sahipleri olacak. Bu ek vergi, sadece 2023 yılına özel ve bir defalık alınacak.

Vergi ödeme sürecinde de değişiklikler yaşanacak. Ek MTV'nin taksitleri, kanunun yayımlandığı ayı takip eden aya kadar ödenecek. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım sonuna kadar gerçekleştirilecek.

2023'ün ikinci yarısında ilk defa sicile kaydedilen sıfır kilometre araçların ek MTV'si, 6 aylık dönemden yarım hesaplanacak ve peşin olarak ödenecek.

Araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken önemli bir nokta ise, ek MTV'nin ödenmemiş olması durumunda, araçların muayene işlemlerinin yapılamayacağıdır. Bu durum, araç sahiplerini zor durumda bırakabilecek bir etken olarak göz önünde bulundurulmalıdır.