genel

Dünyanın Dört Bir Yanındaki Çocuklar Okula Nasıl Gidiyor?

Abone Ol

Çocuklar dünyanın dört bir yanında okullarına çok farklı yollarla gidiyorlar. İşte bunlardan bazıları:

Rouen, Fransa İlk önce Hollanda’da kullanılmaya başlayan grup bisikletleri 2014 yılından beri Rouen’de de kullanılıyor. Bu grup bisikletlerinde sürücüyle birlikte sekiz çocuk daha pedal çeviriyor. Ayrıca pedal çevirmeyecek çocuklar için de oturma yerleri bulunuyor. Yokuşlar ve taşlı yollarda çocukların zorlanmaması için araçlar aynı zamanda bir elektrik motoruyla donatılmış.

Tokyo Japonya’da çocukların genellikle okula kendi başlarına gidip gelmeleri bekleniyor. Yokohama Sait Maur Uluslararası Okulu müdürlerinden Cassie Kitani, “Birinci sınıf öğrencilerimizin çoğu okula kendi başlarına gelip gidiyor” diyor. “Kimisi yürüyor kimisi bisiklete biniyor. Okula trenle gelen öğrencilerimiz de var. Japonya’da çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren bağımsız hareket etmeye teşvik ediliyorlar, Japonlar için çocukların kendi başlarına yolculuk etmesi normal bir durum.”

Bangkok Tayland’da öğrenciler okula anne babalarının motosikletleriyle geliyorlar. Günde yaklaşık 1,3 milyon çocuk okula bu şekilde gelirken sadece %7′si kask takıyor. Her yıl trafik kazalarında 2,600 çocuk ölüyor, 72,000 çocuk yarallanıyor. Buna rağmen motosikletler hâlâ çocukların okula ulaşımını sağlayan en ucuz yol olarak görülüyor.

Ahmedabad Otobüslerin fazla kullanılmadığı Hindistan’da çocuklar okula çekçeklerle gidiyorlar. 10-12 öğrenci alan çekçekler genellikle güvenlik kurallarına hiç uymuyorlar ama eğer bu araçlar olmazsa öğrencilerin okula geç kalacağı düşünüldüğünden bu durum gözardı ediliyor.

Çin, Siçuan Çin’in Siçuan bölgesindeki çocuklar okula gitmek için 800 metrelik bir uçurumu bambudan yapılmış merdiveni tırmanarak aşmak zorunda.

Nepal Pokhara’da bir kız, okula gitmek için Phewa Gölü’nü kanoyla geçiyor

Küba Trinidad’da çocuklar okula gitmek için her sabah bir atlı arabaya biniyorlar.

Amerika, Michigan Mackinac Adası’ndaki yetmiş öğrenci kış boyunca okullarına motorlu kar kızaklarıyla gidiyorlar.

Venezuela, Karakas Karakas’taki gecekondu bölgesi San Agustin’deki çocuklar okula teleferikle gidiyorlar. 2010 yılında hizmete giren Karakas Teleferiği, okula ulaşımı kolaylaştırmış. Ayrıca çocuklar bu şekilde sokaklardaki çete savaşlarından da korunmuş oluyorlar. (2016 yılında Karakas dünyanın en fazla şiddet olayı yaşanan şehriydi.)