genel

Diyabete neden oluyor, kan şekerini zıplatıyor! Ağzınıza bile sürmeyin

Ağzınıza bile sürmeyin! Şeker hastaları için oldukça tehlikeli, diyabete neden oluyor. Kan şekerinin aniden yükselmesine neden oluyor, yağ ve şeker depolarını aniden dolduruyor. Dakikalar içinde bitebilen veya sağlıklı olduğunu düşündüğünüz bir kahvaltı, aslında oldukça zararlı olabilir. Günün ilk saatlerinde aniden yükselen kan şekeri, diyabet hastaları için en büyük tehlikelerden birine dönüşebiliyor. Uzmanların açıklamalarına göre, diyabetin sebebi tükettiğiniz besinlerle doğrudan ilişkili.

Abone Ol

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu, sıklıkla dile getiriliyor. Şeker hastaları için güne doğru başlamak ve kan şekeri düzeylerini sabit tutmak oldukça önemli. Bu nedenle karbonhidrat, protein ve yağ dengesinin sağlanması gerekiyor. Fakat bu dengeyi sağlamak için bazı yiyeceklerden kaçınmanız gerekiyor. İşte kahvaltıda tercih etmemeniz gerekenler…

SİMİT VE KREM PEYNİR Uzmanlar, tek başına bir simit tüketmenin kahvaltıda 50 gramdan fazla karbonhidrat eklenmesine neden olabilir.

Krem peynirin daha sağlıklı olduğunu düşünüyorsanız, burada da önemli bir yanılma payı bulunuyor. Krem peynir, çok az ya da hiç protein bulundurmayın bir besin.

Bu nedenle kahvaltıda aniden çok fazla karbonhidrat ve doymuş yağ tüketerek kan şekerinin aniden yükselmesine neden olabilirsiniz.

HAZIR MUFFİNLER VE KEKLER Aniden 400 kaloriye yakın ve bol şekerli bir öğün haline dönüşebilir. Bu nedenle sabah kahvaltılarını kahvenizi alırken yanında bir muffinle geçirmek isteyenler için kötü bir tercih oluyor.

Keklerin tipik olarak rafine tahıl ve ilave şekerle yapıldığı düşünülürse siz de besleyici hiçbir şey yemeden tüm yağ ve şeker depolarınızı aniden doldurabilir, kan şekeri seviyenizde önemli bir dengesizliğe zemin hazırlayabilirsiniz.

SOSİS VE YUMURTA Düşük karbonhidrata sahip bir kahvaltı sosis, sucuk ve yumurta tüketebilirsiniz.

Diyabet hastası kişilerin ise daha fazla kalp hastalığı riski altında düşünülürse büyük bir risk grubuna girmeye neden olabiliyor.

KAHVALTILIK GEVREKLER Başta sağlıklı gibi görülse de aslında birçok kahvaltılık gevrek, şeker hastalığı olan kişiler için ideal değildir.

Bu nedenle sadece yulaf ezmesi, meyve ve süt karışımını kendiniz hazırlamanız daha mantıklı bir seçenektir.

TATLANDIRILMIŞ YOĞURT Ananaslı, çilekli o harika ve "sağlıklı" görünen yoğurtlara bir kez daha bakın. İçeriğinde yüksek oranda ilave şeker bulunması nedeniyle kan şekeri seviyelerini yükseltir.Üstelik yoğurt protein içeriğine sahip olsa da içeriğindeki laktoz da doğal şeker sağlar. Meyve aromasıyla birlikte iyice artan bu şeker oranı, kan şekerinde büyük bir artışa neden oluyor.

TAZE SIKILMIŞ MEYVE SUYU Kahvaltıda meyve suyu içmek, oldukça sağlıklı görünse de meyve suyunda normal bir şekerli içecek kadar karbonhidrat bulunabilir. Bu nedenle kan şekeri seviyesinin yoğun olarak yükselmesi, sorun olacaktır.Bu nedenle meyve suyunu %100 oranla içmek yerine maden suyu veya suyla seyreltebilir, içeriğindeki şeker oranını azaltarak tüketebilirsiniz.