genel

Dişlerinize zarar verebilecek 4 alışkanlık..

Abone Ol

Dişlere potansiyel olarak zarar verebilecek bir takım alışkanlıklar vardır ve bazıları düşündüğümüzden çok daha yaygındır. İşte yaygın olan 4 zararlı alışkanlık:

1-Artan asitli yiyecek ve içecek tüketimi: Sitrik asitli meyveler ve meyve suları, gazlı su dahil gazlı içecekler, sirke ve aşırı alkol tüketimine dikkat etmek gerekir. Bu zararlı yiyecek ve içecekler, diş minesi olarak bilinen dişin üst tabakasının incelmesi ve tahrip olması ile karakterize edilen asit erozyonu olarak bilinen bir duruma yol açar.

2-Dişleri gıcırdatmak ve sıkmak: Bu giderek artan ve sık görülen bir alışkanlıktır. Hastaları dişlerini gıcırdatmaya veya sıkmaya iten birçok karmaşık faktör vardır. Kaygı ve stres zamanlarında daha sık görürüz. Rol oynayan diğer faktörler, genetik, kemikteki artritik değişiklikler ve çene eklemindeki kıkırdaktaki değişiklikler, yanlış yapılmış dolgu ve protezler, diş eti hastalıkları travma vb olarak sıralanabilir. Ne yazık ki, bu alışkanlığa sahip birçok hasta bunun farkında değildir. Önlem alınmazsa dişlerde incelme ve aşınma gibi çeşitli problemlere ve semptomlara yol açabilir.

3-Dişleri fazla fırçalamak: Sert bir diş fırçası ve/veya aşındırıcı bir diş macununun kullanımında dişlerde aşınma oluşabilir. Aşınma, aşırı fırçalamanın meydana geldiği ve kontrol edilmediğinde dişin boynunda aşınma boşlukları olarak bilinen nihai boşlukların oluşmasına yol açan diş eti çizgisinin gerilemesi ile karakterize edilir. Bunlar şiddetli ağrı ve hassasiyet semptomlarına yol açabilir ve aşınmanın semptomlarını ve etkilerini azaltmak için genellikle bu dişleri bir dolgu materyaliyle restore etmek gerekir. Eğer aşınma birkaç yıldır devam ediyorsa, diş eti çekilmesini düzeltmek için diş eti ameliyatı gerekebilir.

4-Sigara içmek: Sigaranın genel sağlık üzerinde olumsuz etkileri bilinmektedir. Bununla birlikte, daha az bilinen şey, sigara içmenin diş eti hastalığının ilerlemesiyle doğrudan bağlantılı olduğudur. Tedavi edilmeyen diş eti hastalığı, ileri periodontitis olarak bilinen, belirgin kemik kaybı ve dişlerin gevşemesi ile karakterize bir hastalık formuna ilerler. Elbette diş eti hastalığına neden olan başka faktörler de vardır.

Diş hekimleri sadece mevcut hastalığı tedavi etmek değil aynı zamanda gelecekteki sorunları da önlemek için tavsiyeler alabileceğiniz ve ağzınızı sağlıklı ve hastalıktan nasıl koruyacağınız konusunda paha biçilemez bilgi kaynaklarıdır. Sağlıklı bir gülüşün sağlıklı bir vücudu yansıttığını unutmayın!