genel

Dikkat! Borcu olanların EYT başvurusu geçersiz sayıldı!

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi yasalaştıktan sonra, 3 Mart-31 Mart tarihleri arasında başvuru yapanlara ödemeler başladı. İşte ödeme süreci ve ilginç başvuru örnekleri.

Abone Ol

Ödemeler Başladı: İlk Emekli Aylıkları ve İkramiyeler 1.6 milyon başvurunun yaklaşık 600 bini tamamlanırken, mükerrer ve prim borçlusu olanların başvuruları geçersiz sayılıyor. İlginç örnekler arasında, e-Devlet üzerinden 80 defa kayıt yaptıran ve prim eksiği olmasına rağmen "ya tutarsa" diyerek başvuranlar yer alıyor.

Hak Sahipleri Ödemelerini Alıyor Emeklilik işlemleri tamamlananlar, peşin ödeme, emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve promosyon dahil tüm haklarını almaya başladı. SGK'lılar ve Bağ-Kur'lular ilk aylıklarını ve bayram ikramiyelerini almaya başladı. Emekli Sandığı mensupları da ödemelerini yarından itibaren alacaklar.

Banka Hesaplarına Yatırılıyor Aylıklar ve farklar, emeklilik başvurusu yapılırken bildirilen banka hesaplarına yatırılıyor. Banka bilgisi bildirmeyenler ise ikametgâhlarının bulunduğu bölgedeki Ziraat Bankası'na giderek aylık ve ikramiyelerini alabilirler.

Mükerrer Başvurular İş Yükünü Artırıyor Mükerrer başvurular, SGK çalışanlarının iş yükünü artırırken, mevcut başvuruların hızlı sonuçlanmasını engelliyor. İnternetten, posta yoluyla ve doğrudan SGK merkezlerine aynı anda üç yoldan başvuranlar da bulunuyor.

Borçlar Kapatılmalıdır Bağ-Kur borçlularının emekli olabilmesi için borçlarını kapatması gerekiyor. EYT başvurusu alınsa bile emeklilik işlemleri tamamlanmıyor. GSS borcu, SGK ve Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalılara engel teşkil etmezken, Bağ-Kur kapsamında emekli olacak sigortalıların GSS borcunu ödemesi gerekiyor.

Hazine Destekli EYT Kredisi Kullanılmaya Başlandı EYT kredisi kullanılmaya başlandı. Kıdem tazminatı ödemeleri, kredi veren tarafından doğrudan emekli olacak çalışanların hesabına yatırılıyor. Kredi, kıdem tazminatı dışında başka amaçlar için kullanılamıyor. Kredinin azami 6 ay ödemesiz dönemi bulunuyor ve vadesi 36 ay olarak belirlendi.

KOBİ ve KOBİ Dışı Firmalar İçin Destekler KOBİ'ler için kefalet üst limiti 10 milyon lira ve kefalet oranı yüzde 75 olarak belirlendi. Küçük işletme dışındakiler için ise üst limit 20 milyon lira olarak uygulanıyor. Kefaletle birlikte paket kapsamında KOBİ'ler için 13.3 milyon lira, KOBİ dışı firmalar için 28.5 milyon liraya kadar kredi sağlanıyor.

EYT'den Yararlanan Sigortalıların Sayısı EYT ile emekliliğe hak kazananların 1 milyon 661 bini SGK'lı, 88 bin 626'sı Bağ-Kur ve 496 bini kamu çalışanlarından oluşuyor. Başvuru ve aylık bağlanmada SGK'lılar öne çıkarken, Bağ-Kur'lular ikinci sırada yer alıyor. Emekli Sandığı mensubu memurların EYT'ye ilgisi düşük seyrediyor.

Henüz Başvuruda Bulunmayanlar Bu yıl için emekli EYT'den yararlanma hakkına sahip 2 milyon 250 bin kişi olmasına karşın 650 bin kişi henüz başvuruda bulunmadı. Özellikle kamu çalışanları, emeklilik haklarını elde etmelerine rağmen emekli olmak istemiyorlar. Öğretmen, polis gibi kamu çalışanları 20 bin liranın üzerinde maaş alırken emekli olup gelirlerinin düşmesini istemiyorlar.