genel

Depremin korkunç boyutunu daha iyi anlayabileceğiniz uydu fotoğrafları yayınlandı

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, birçok ilde büyük hasarlara neden oldu. Depremler, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay gibi illeri etkiledi. Deprem sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı artarken, uydu görüntüleri felaketin boyutunu açığa çıkarıyor.

Abone Ol

Son deprem felaketi Türkiye’de büyük bir yıkıma ve can kaybına neden oldu. Her geçen gün artan ölü sayısı endişe verici boyutlara ulaşırken, uluslararası haber ajansı Reuters, Maxar adlı uydu görüntüleme şirketinden alınan uydu fotoğraflarını yayınladı ve depremin boyutlarını gözler önüne serdi.

Uluslararası uydu görüntüleme şirketi Maxar tarafından elde edilen uydu fotoğrafları, Gaziantep ve İskenderun'da depremin yol açtığı hasarı açıkça ortaya koyuyor.

Reuters haber ajansı, 27 Şubat 2022 tarihinde Gaziantep'e bağlı Altınüzüm'de çekilmiş bir uydu görüntüsü ile depremin ardından çekilmiş bir görüntüyü karşılaştırarak fay hattının bir tarla ve köy içinden geçtiğini belirtti.

Reuters tarafından paylaşılan fotoğraflarda, fay hattının açıkça geçtiği noktalar açıkça görülebiliyor.

Reuters tarafından paylaşılan, birbirine paralel uydu görüntüleriyle, deprem öncesinde ve sonrasındaki manzara karşılaştırılıyor. Yıkılan binaların ve hasar gören alanların çarpıcı bir şekilde belirginleştiği fotoğraflarda, depremin yıkıcı etkisi net bir şekilde ortaya konuyor.

İskenderun limanının depremden önceki fotoğrafları da yayınlanan uydu görüntüleri arasında yer aldı. 26 Haziran 2022'de çekilen ve daha yakın tarihli görüntülerde bölgedeki hasar açıkça görülüyor.

Uydu görüntüleriyle birlikte İskenderun Limanı'ndaki yıkımın detayları ortaya çıktı. Ayrıca, limanda meydana gelen yangının da etkileri görüntülendi.

Gaziantep’in İslahiye bölgesinde 27 Aralık 2022’de çekilen bir uydu görüntüsü ile depremden sonra çekilen bir fotoğraf, doğal afetin başka felaketleri de tetiklediğini gösteriyor. Deprem, bölgede sadece can kaybı ve yıkım ile sınırlı kalmamış, aynı zamanda tarım arazilerinde çökme, su kaynaklarında değişiklik ve diğer çevresel etkiler gibi başka sorunlara da neden olmuştur. Uydu görüntüleri, depremin yarattığı tahribatın hala etkisini sürdürdüğünü gösteriyor.

Deprem İslahiye'de toprak kaymasına neden oldu ve bir dağ yolunu kapattı. Uydu fotoğrafları, toprak kaymasının yol açtığı hasarı açıkça gösteriyor.