genel

Deprem felaketinin boyutları uydu fotoğraflarına yansıdı

Deprem bölgesinden 4 Ekim 2022 ve 7 Şubat 2023 tarihinde alınan farklı görüntüler, felaketin boyutlarını gözler önüne serdi. Amerikan Planet Labs ise, Kahramanmaraş'tan sarsıcı kareler paylaştı.

Abone Ol

Deprem bölgesinden 4 Ekim 2022 ve 7 Şubat 2023 tarihinde alınan farklı görüntüler, felaketin boyutlarını gözler önüne serdi. Amerikan Planet Labs ise, Kahramanmaraş'tan sarsıcı kareler paylaştı.

Türkiye'de 6 Şubat tarihinde gerçekleşen tarihi depremler birçok şehirde binlerce binanın yıkılmasına yol açtı. Gece yarısı meydana gelen ilk büyük deprem, 7.7 olarak kaydedildi. Türkiye'nin güney komşusu Suriye'de de yıkıma yol açan sarsıntı, kuzeydeki Rusya'dan güneydeki Mısır'a 16 ülkede hissedildi.

Milliyet'in haberine göre; İlk depremden dokuz saat sonra, bu kez Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi yakınlarında 7.6 büyüklüğünde bir sarsıntı daha meydana geldi. Uzmanlar ikinci depremin beklenmedik olduğunu belirtiyor.

Depremler sonucunda Hatay, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Kilis'te binlerce bina yerler bir oldu. Resmi verilere göre yaklaşık 6 bin binanın tamamen yıkıldığı ortaya çıktı, tam sayının önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

Kar yağışı ve yağmurla birleşen felakete karşı Türkiye topyekun seferber olurken, ilk günden itibaren yurt dışından kurtarma ekipleri Türkiye'ye yardıma koştu.

Amerikan teknoloji şirketi Maxar ise, depremlerin neden olduğu yıkımı uydudan görüntüledi. Maxar'ın paylaştığı fotoğraflardan bazıları depremden yaklaşık dört ay önce, 4 Ekim 2022'de çekilmiş. - Gaziantep Islahiye

Yeni karelerin çekildiği tarih ise, depremden bir gün sonra, 7 Şubat 2023'ü gösteriyor. - Gaziantep Islahiye

Gaziantep'in Nurdağı ve Islahiye ilçelerinde depremden önce ve sonra alınan görüntüler, yıkımın boyutunu ortaya koyuyor. - Gaziantep Nurdağı

Bir diğer uydu şirketi Planet Labs'ın görüntü aldığı yer ise, Kahramanmaraş oldu. Fotoğrafta, Kahramanmaraş merkezde onlarca binanın enkaza dönüştüğü dikkat çekiyor.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Planet Labs'ın uydu fotoğraflarını Kahramanmaraş şehir merkezinde büyük hasar notuyla abonelerine servis etti.

USGS: 190 ve 120 KM'LİK FAYLAR KIRILDI Depremlerin meydana geldiği bölge, Türkiye'ye kadar uzanan devasa fay hattının batı kolu. Tarihteki en büyük depremlerin birçoğunun kaydedildiği Pasifik Ateş Çemberi fay hattı, güneyden ilerleyerek Hint Okyanusu'nu geçip Arap Yarımadası'na ulaşıyor.