genel

D vitamini nedir hangi besinlerde var fazlası zararlı mı?

Abone Ol

D vitamini nedir? Sağlıklı kemikler oluşturmak ve kemik sağlığını korumak için D vitaminin varlığı çok mühimdir. Bunun esas nedeni, kemiğin birincil bileşeni olan kalsiyumun ancak D vitamini varlığında vücut tarafından emilmesidir. Güneş ışınlarının, ciltteki bir kimyasalı aktif bir vitamin (kalsiferol) formuna dönüştürmesiyle vücutta D vitamini üretilir.

Cildinizin ürettiği D vitamini miktarı; günün saatine, mevsime, cilt pigmentasyonuna bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Yaşanılan yere, yaşam tarzına bağlı olarak, D vitamin üretiminde azalma olabilir ya da tamamen yok olabilir. Güneş kremi önlemli olsa bile D vitamini üretimini azaltabilir. İşte D vitamininden zengin bazı besinler:

Yumurta sarısı B12, protein ve D vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. Günlük ihtiyacın %2ünü 1 yumurta ile giderebilirsiniz.

Mantar En fazla D vitamini içeren mantar türü düğme mantarıdır. 100 gram düğme mantarı günlük D vitamini ihtiyacının %7?sini karşılar.

Süt ve süt ürünleri Kemik gelişimi denilince akla gelen süt ve süt ürünleri D vitamini açısından zengindir. 1 bardak tam yağlı sütte günlük D vitamini ihtiyacının %13'lük kısmı bulunur.

Balık yağı D vitamini eksikliğinin tedavisinden en çok kullanılan balık yağı morina balığının ciğerindeki yağdır. Bu yağ yüksek oranlarda A ve D vitamini içerir. 100 gram morina yağı günlük D vitamini ihtiyacının 16 katını içerir.

Patates Haşlanmış ezilmiş ve bir miktar yağlı süt eklenmiş ise 100 gram patates günlük D vitamini ihtiyacının %1?ini karşılar.

Tofu ve soya sütü D vitamini ve kalsiyum açısından çok zengindir. Soya içeren besinler tercih edebilirsiniz.

Balık Ton balığı, somon ve uskumru D vitamini yönünden zengin balıklardır.