genel

Corona virüsü ne zaman ve nasıl biter? İşte KOVİD-19 salgını için uzmanlardan dikkat çeken yorum

Abone Ol

Üç ay önce kimse SARS-CoV-2'nin var olduğunu bilmiyordu. Şimdi virüs hemen hemen her ülkeye yayıldı, tanıdığımız en az 700 bin kişiye ve bilmediğimiz birçok kişiye bulaştı. Ekonomileri ve sağlık sistemlerini yerle bir etti, hastaneleri doldurdu ve kamusal alanları boşalttı. Hayatın birçok alanını etkilediği için de insanlar 'Corona virüsü ne zaman biter?' sorusunun yanıtını sıkça araştırıyor. Uzmanlar da, corona virüsü aşısı ve tedavisinden, virüsün mutasyona uğrayacağı tarihe kadar birçok farklı açıklamalarda bulunuyorlar. Peki, corona virüsü nasıl biter?

2019 yılının son ayında ortaya çıkan ve virüsün ilk zamanlarında Dünya Sağlık Örgütü'nün ısrarla 'İnsandan insana bulaşmaz, küresel salgın olmayacak' şeklinde açıklamalarla basitleştirdiği corona virüsü salgını şu anda bütün dünyayı etkisi altına almış durumda. İnsanları iş yerlerinden ve arkadaşlarından ayırdı. Modern toplumu, yaşayan insanların çoğunun hiç tanık olmadıkları bir ölçekte bozdu. Uzmanlara göre yakın zamanda dünyada yaşayan her insanın, corona virüsünün neden olduğu KOVİD-19'a yakalanmış bir tanıdığı olacak. Peki, şimdi ne olacak? Uzman isimler, corona virüsünün neden olduğu KOVİD-19 salgınının geleceği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"ÖNÜMÜZDEKİ İKİ HAFTANIN ÇOK KRİTİK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM" Dolayısıyla önümüzdeki iki haftanın çok kritik olduğunu düşünüyorum. Pik dönemine umarım erken girmeyiz. Bunu zamana yaymamız gerekiyor. Sağlık hizmetin yükünü artırmamak için o pikin daha geniş parabolik seyretmesi lazım, zamana yaymamız lazım bunu. Hızlı bir pik yüksek bir pik olursa altından kalkması zor olabilir.

VİRÜS EN KALABALIK ÜLKEDE ORTAYA ÇIKTI Virüs, alışılmadık yemek kültürleri ile zaman zaman insanların tepkisini çeken Çin'de ortaya çıktı. Üstelik, Wuhan bir yabani hayvan pazarındaki bir yarasadan insanlara bulaştığı iddia ediliyor. Corona virüsünün, bizim hücrelerimize tutunmak için kullandığı ACE2 benzeri yapıların, yarasaların bedeninde de bulunmasından dolayı, hastalığın yarasalardan geldiği tahmin ediliyor. Çin sadece yemek kültürü değil, aynı zamanda kalabalık nüfusu ile de dikkat çekiyor. Bu yoğun insan nüfusu da virüsün hızla yayılmasına neden oldu.

Papa, Vatikan'da konuşmalarını canlı yayın üzerinden yapıyor. Görüldüğü üzere son konuşmasından sonra Papa, boş meydana bakıyor.

TEDBİRLER NE KADAR UYGULANIYOR? Ben de hastanede yönetici olduğum için söyleyeyim. Şu anda bir sıkıntımız yok, pandemiye göre hazırladık hastaneyi tamamen. Gelen her hastayı karşılama şansına sahibiz. Yoğun bakımlarımız ona göre hazır. Şu anda hiçbir sıkıntımız gözükmüyor. Kendi yöneticisi olduğum, başhekimi olduğum hastane için söyleyeyim, bir sıkıntı söz konusu değil, hiçbir açıdan sıkıntımız yok, hasta bakma açısından da bir sıkıntımız yok.

DİNİ MERKEZLERDE SESSİZLİK YANKILANIYOR Mekke, Vatikan, İran'ın Kum Kenti, Budizm'in merkezi Çin'de hayat durdu. Papa, Vatikan'da balkona çıkmak yerine, internet üzerinden konuşmalarını gerçekleştiriyor. Türkiye'deki camilerde cemaatle namaz bir süre kılınmayacak. Salgına rağmen dini toplantılara devam eden bir dini grup, Güney Kore'de en büyük salgın grubuna dönüşünce haftalık dini toplantıları bir süreliğine askıya aldılar. Başka bir Hristiyan grubu, Güney Kore'deki bir kilisede inatla toplanmaya devam ederken, ikinci bir salgın dalgasına neden olarak 129 kişiye virüs bulaştırdılar.

"Bu hafta kritik diye düşünüyorum hatta önümüzdeki hafta. Çünkü iki haftalık kuluçka süresini göz önüne alırsanız bu özellikle yurt dışından gelenlerin bulaştırıcılığı diğer insanlarda çıkması ortalama kuluçka süresi 5.2 gün ama 11.5 güne kadar vakaların çoğu gözüküyor

NAKİT GİTTİ KREDİ KARTI GELDİ Dünya genelinde, nüfuz alanına sahip uzmanlar ve influencer'lar, çok fazla insan eli değdiği için nakit paradan corona virüsünün kolayca bulaşabildiğini söyleyerek insanları kredi veya banka kartı kullanımına teşvik etti. Birçok insan da bu söylemler doğrultusunda nakit paradan ziyade kredi kartı kullanmaya başladı. ORTAK KÜLTÜRE DOĞRU… Kimi toplumlar soğukluğu ile tanınırken, kimi toplumlar da samimiyet, temas ve sıcak sosyal ilişkileri ile tanınıyor. Ancak COVID-19 salgını sonrası, özellikle ülkemizde çok sık kullanılan kucaklaşarak ya da tokalaşarak selamlaşma ortadan kalktı. Öte yandan, batı kültüründe çok nadir karşılaştığımız (resmi törenler, marş okumaları dışında) 'gönül selamı' dünyayı birçok yerinde siyasiler başta olmak üzere farklı kültürlere sahip insanlar tarafından kullanılmaya başlandı.

İKİ HAFTA NEDEN ÖNEMLİ? Kuluçka süresi var, temaslılarda oluşması için geçen süre önemli. Şu anda Türkiye şu hali hazırdaki sıkıntıdan fazlasıyla baş edecek durumu yeterli diye görüyorum.

ÇİN'DEN GETİRİLEN İLAÇLARIN ETKİSİ? Onun için çok erken, sonuçları için çok erken, çünkü bu ilaçları bir iki ayın üzerinde 20-30 hastada görmek lazım, bunu diğer hastalarla kıyaslamanız gerekiyor. Sonucu görmek sanıyorum Mayıs başını bulur diye düşünüyorum bizim ülkemiz için çünkü daha yeni geldi. Geçen hafta aldık, onları vermeye başladık hastalarımıza, zaman ne getirecek bakacağız."

MAYIS VEYA HAZİRAN AYINDA BİTECEK Salgının muhtemelen Mayıs ayı ortası ya da Haziran ayında biteceğini belirten Çelik, salgının henüz tepe noktaya ulaşmadığını ve önümüzdeki iki haftanın kritik olduğunu söyledi. Tarafsız Haber Ajansı'a konuşan Bilim Kurulu Üyesi İlhami Çelik'in açıklamaları şu şekilde: