genel

Corona virüs ile gribi birbirinden ayırt etmenin yolu

Abone Ol

Sonbaharın kendini iyiden iyiye hissettirdiği şu günlerde herkesin aklında aynı soru var: Corona virüs ile gribi birbirinden nasıl ayırt edebilirim? Uzmanlar, iki hastalığın da benzer belirtiler gösterdiğini önemle belirtiyor. Peki, grip mi yoksa corona virüs mü olduğumuzu nasıl anlayacağız? Bunu anlamanın tek yolu var...

Yeniden yükselişe geçen corona virüs salgınına sonbaharla birlikte artan grip vakaları da eklendi.

Hapşırma, burun tıkanıklığı ya da akıntısı corona virüs ile grip hastalığı arasındaki en temel benzerliklerden.

Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Tevfik Özlü bu konudaki benzerlikleri şöyle açıkladı:

'Şikayetlere bakarak corona virüs-grip ayrımı yapılamaz' Sadece şikayetlere bakarak corona virüs-grip ayrımı yapmanın mümkün olmadığını da belirten Özlü, nedenini ise şöyle anlattı:

Sağlık sistemi üzerinden grip hastalarına bağlı oluşan talebi azaltmış oluruz. Böylece sağlık çalışanları hastaneler de rahatlamış olur."

"Grip ve corona virüs semptomları çok benziyor. Bunları ayırt etmek kolay değil.

Sadece PCR testi ile ayırt edilebiliyor Grip ile COVID-19’u birbirinden ancak PCR testi ile ayırt edebiliriz. Bu da laboratuvar yükümüzün artması demek."

Gripte burunla ilgili semptomlar biraz daha ön planda olabilir.

Burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, burundan konuşma dediğimiz semptomlar grip belirtisidir."

Çünkü birbirine benzer akciğer tutulmaları olduğu zaman zatürre tablosu ve kan tahlilleri benzer.

Aşı yoksa grip ve COVID aynı anda görülebilir Grip aşısı sadece sağlık sisteminin yükünü hafifletmiyor, virüs bulaşan hastanın süreci daha hafif geçirmesini de sağlıyor.

Grip aşısı yaptırmanın avantajı ne? Özlü, tam da bu noktada grip aşısını işaret ederek şunları söyledi: "Aslında grip aşısı COVID-19'dan korumaz ama gripten korur.

Özlü, en geç ekim ayı içinde gelmesi beklenen grip aşısının yaptırılmasını önerdi ve ekledi:

"Grip aşısı olmayan bazı kişilerde grip ve COVID-19 aynı anda görülüyor. Bu durumda hastalık tablosu daha ağır seyrediyor."

PCR testi nedir, nasıl yapılır? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Sibel Gündeş şöyle anlattı: "PCR ( Polymerase Chain Reaction- Polimeraz Zincir Reaksiyonu), kişinin vücudundaki virüsün varlığını ve vücudun enfeksiyona nasıl yanıt verdiğini gösteriyor.

PCR test corona virüs sürecinde, vücuttaki virüsün kimliğini göstermek için yapılan bir testtir. Farklı hastalıklar için de kullanılan PCR, vücuttaki çok az sayıdaki mikrobu bile tespit edebilir.

PCR testi de virüsün genetik bilgisini, corona virüsün ya da farklı bir virüsün hastayı enfekte edip etmediğinin sonucunu verir. PCR yöntemi enfekteyken yani hastalığın antikoru oluşmamışken sonuç verir.

PCR testi başka hangi hastalıkları tespit ediyor? PCR testi sadece corona virüsü tespit etmek için değil, vücuttaki pek çok virüs, parazit, mikrop ya da bakterinin tespitinde, genetik sorunlarda, babalık testlerinde de yaygın bir şekilde kullanıllıyor.

PCR testi nasıl yapılır? PCR testlerinde, burun ve boğazdan ucu pamuklu ince bir çubuk vasıtasıyla sürüntü örneği alınır. Bunun yanında öksürdükten sonra çıkan balgam da örnek olarak alınıp incelenir.

Ancak ilerleyen dönemde hava yollarından örnek alınması gerekir. Çünkü hastalığın ilerleyen aşamalarında boğaz ya da burun kısmında virüsten örnek kalmamış olabilir.

PCR testi ve antikor testi arasındaki fark nedir? Antijen testleri, kişinin hasta olup olmadığını yani akut enfeksiyonun varlığını ortaya koyan testlerdir. Antikor testleri ise kişinin daha önce enfeksiyonu geçirip geçirmediğini ve virüse karşı bağışıklık kazanıp kazanılmadığını tanımlamaya yöneliktir. Yani kişinin test yapıldığı anda hasta olup olmadığına dair bilgi vermez.

Test, vücutta virüsün varlığını ve vücudun enfeksiyona yanıt olarak ürettiği antikorları belirleyebiliyor.

Corona virüs için kullanılıyorsa hastalığın ilk dönemlerinde PCR testi için boğaz ya da burundan örnek alınması daha uygundur.

Antikor testi, Covid 19’a yol açan SARS CoV-2 virüsüne karşı vücudun bağışıklık sisteminin oluşturduğu total IgG tipi antikorları ölçmektedir. Yani bu hastalığa karşı bağışıklık olup olmadığını gösteren bir testtir.

Boğaz ya da burundan örnek alınarak yapılan testten farklıdır, koldan kan alınarak çalışılır. Parmak ucundan alınan kan ile çalışılan testlerden daha güvenilirdir..