genel

Corona virüs aşısı bulundu mu? İyileşen hastaların kan örnekleri corona virüs aşısı görevi görür mü?

Abone Ol

Corona virüsü korku salmaya devam ediyor. Birçok kişi corona virüsü salgını ile ilgili merak ettiklerini araştırıyor. En çok merak edilen konulardan biri corona virüse karşı bir aşı bulunup bulunmadığı yönünde. Peki corona virüs aşısı bulundu mu? İyileşen hastaların kan örnekleri corona virüs aşısı görevi görür mü? Hastaneler grip ve kızamık salgınlarında aşı bulunmadan önce etkili olan ve son dönemde de SARS ve Ebola'ya karşı denenen yüz yıllık bir tedavi yöntemini bu kez corona virüse karşı deniyor. AP haber ajansına göre hastalığa yakalanıp iyileşenlerden alınan kan örnekleri kullanılarak virüse karşı tedavi üretilmeye çalışılıyor. İşte haberin detayları...

Pirofski, ''Bizim için iki şey çok önemli. Birincisi bulaşma döngüsünü kırmamız, ikincisi hasta olanlara yardım etmemiz.'' diyor.

YÖNTEMİN TARİHÇESİ Plazma nakli, 1918'de yaklaşık 100 milyon kişinin ölümüyle sonuçlanan İspanyol gribi salgını ile kızamık ve bakteriyel zatürre salgınları sırasında modern tıptan ve aşılardan önce kullanıldı.

Dönemin araştırmalarının güvenilirliği tartışılsa da Casadevall ve Pirofski, bu ayın başında Klinik Araştırma Dergisi'nde yayınladıkları çalışmada, 1918 grip salgını hastaları arasında plazma nakli yapılanların ölüm oranının daha düşük olduğuna dair deliller sundu. 1935 yılına dayanan bir tıbbi rapor da doktorların bir yatılı okulda hızla yayılan kızamık salgınını iyileşen hastalardan ''serum'' alarak nasıl durdurduğunu gösteriyor.

Bu eski yöntem, 2002'de SARS ve 2014'te Batı Afrika'da yayılan Ebola gibi beklenmedik salgınlarda da gündeme geldi. Hastalıklardan kurtulanların plazmaları başka hastaların tedavisinde kullanıldı.

Bu salgınlarda da bu yönteme ilişkin titiz çalışmalar yapılmamıştı. Ancak Casadevall'a göre plazmanın iyileşmeye yardımcı olduğuna dair işaretler vardı. Casadevall'a göre yöntemin işe yaramadığı vakalarda artık tedavi için çok geç kalınmıştı.

PLAZMA BANKASI OLUŞTURULABİLİR Bir diğer yeni yaklaşımsa bu tür antikorların laboratuvarda üretilmesi. İlaç firması Regeneron ve başka şirketler bunun üzerinde çalışıyor.

Coronavirüs enfeksiyonu geçirenlerden kan alınması, iş gücü gerektiren bir yaklaşım. Ancak yöntemin onaylanması halinde araştırmacılar plazma bankası oluşturmaya başlayabilir.

DOKTORLAR PLAZMAYA NASIL ULAŞACAK? Kan bankaları, kan bağışı aldıkları gibi plazma bağışı da alıyor. Kan plazması bağışında kan, bir boru aracılığıyla plazmadan ayrılıyor. Kanın kalan kısmı donörün vücuduna geri naklediliyor. Daha sonra plazmanın sağlıklı olduğundan emin olmak için testler yapılıyor.

Coronavirüsle mücadelede plazma bağışı yapanların daha önce coronavirüse yakalanmış kişiler olması gerekiyor.

Bir doz plazmada ne kadar antikor olduğunu ölçecek olan uzmanlar, günümüzde geliştirilen testlerle hangi dozun uygun olduğunu ve Corona enfeksiyonu geçirip iyileşenlerin ne sıklıkla bağış yapabileceğini anlamaya çalışıyor.

Araştırmacılar, gönüllü donör bulmakta zorlanmayacaklarını düşünüyor. Ancak uzmanlara göre, plazma stoğunun oluşturulması zaman alacağa benziyor.