genel

Çok faydalı diye kullandığınız vitaminde büyük tehlike! Hücrelerinizi parçalıyor, tümörü tetikliyor

Besin takviyeleri, genellikle sağlığı iyileştirmeye çalışırken en çok başvurulan yollardan biri. Fakat besin takviyeleriyle ilişkili soru işaretleri hala devam ediyor. Yapılan çalışmalardan biri, bu küçük takviyelerin, kanser riskini artırabileceğine dair önemli kanıtlar elde etti.

Abone Ol

Vitamin ve mineral takviyeleri, tüm dünyada büyük satış rakamlarına sahip. Bu nedenle doğru tüketimi de büyük önem taşıyor. Fakat bilimsel olarak doğru olmayan bir tüketim şekli ve kontrolsüz kullanımı büyük sağlık sorunlarına neden olabilir.

Journal of National Cancer Enstitute'te yayınlanan bir araştırmaya göre; E vitamini ve selenyum takviyelerinin kontrolsüz kullanımı, kanser riskini artırabilir.

E vitamini, sağlıklı cilt ve gözlerine korunmasına ve bağışıklığın güçlendirilmesine yardımcıolurken, selenyum güçlü antioksidan özellikleri sunar.

Dört farklı gruba ayrılmış olan 35.000 erkek üzerinde yapılan araştırmada, E vitamini ve selenyum tüketimi incelendi. Katılımcılar, E vitamini, selenyum, plasebo ya da bunların bir arada bulunduğu bir karışım tüketiyordu.

Araştırma, E vitamininin düşük selenyum düzeyine sahip erkeklerde düşük dereceli ve yüksek dereceli prostat kanseri riskini sırasıyla yüzde 63 ve yüzde 46 artırdığını ileri sürdü.

Ayrıca selenyum, selenyum düzeyi daha yüksek olan erkeklerde yüzde 91 daha yüksek dereceli kanser riski ile bağlantılıydı.

Ancak selenyum, ilk etapta minerali eksik olan katılımcılar için bir risk oluşturmadı.

Bu ezici bulgulardan sonra, çalışma durdurulmak zorunda kaldı. Elde edilen verilerin ardından, erkeklerin önerilen alımı aşan dozlarda E vitamini ve selenyum takviyesi almaktan kaçınması gerektiği sonucuna varıldı.

Araştırmacılar, üstelik bu takviyelerin şu ana kadar herhangi bir önemli kronik hastalığı önlemek için herhangi bir fayda göstermedi.

Araştırmayı yapanlar, bu takviyeleri kullanan erkeklerin bir an önce durması gerektiğini, bu takviyelerin herhangi bir fayda sağlamadığı gibi daha fazla risk taşıdığını belirtti. Araştırmacılar, insanlar, bu takviyelerin yararlı ya da en azından "zararsız" olduğunu düşündüğünü, fakat bunun doğru olmadığını belirtti.

Tüm bu elde edilen verilere rağmen; Tıbbi Direktör Monika Wassermann ise bu takviyelerin zararlı kısmı hakkında araştırmaların hala net olmadığını belirtti.

"Çok sayıda çalışmanın, yüksek dozda selenyum ve E vitamini takviyelerinin prostat kanserine neden olabileceğini gösterse de, kimse gerçekten bağlantılarını bilmiyor" diyen Wassermann, bu takviyelerin prostat kanseri riskini nasıl artırdığını gösteren net bir çalışma olmadığını dile getiriyor.

Tüm bunların yanı sıra; selenyum ve E vitamini takviyesi olmadan da gayet sağlıklı bir şekilde bu besinleri alabilirsiniz. İşte o besinler; SELENYUM YÖNÜNDEN ZENGİN GIDALAR MERCİMEK SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ MANTAR YUMURTA ESMER PİRİNÇ YULAF EZMESİ ISPANAK